Élet-Stílus

Az amerikai elnök, akit majdnem megettek a kannibálok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 01. 19. 11:02

Az ENSZ-nagykövetként, CIA-igazgatóként, alelnökként és elnökként is bizonyított George H. W. Bush 1942-ben, alig tizennyolc évesen lépett be a haditengerészethez, majd pilóta kiképzést kapott, így ő lett a legfiatalabb pilóta, aki az amerikai haditengerészetben harcolt.

1944-ben kilenc társával együtt az ő gépét is lelőtték a Tokiótól hétszáz kilométerre délre fekvő, épp támadás alatt álló Csicsidzsima felett.

A tizenkilenc éves Bush, 1943

A katonák közül kilencen sikeresen földet értek a szigeten (Bush másodpilótájának nem nyílt ki az ejtőernyője), de ami ezután várta őket, egészen 2003-ig hétpecsétes titoknak számított.

Nyolcukat elfogták, majd megkínozták: hét pilótát – néhány nap különbséggel – karddal fejeztek le, a nyolcadikat pedig puskatussal verték halálra.

Ez azonban nem volt elég, hiszen a szigeten tartózkodó erőket vezető Josio Tacsibana úgy rendelkezett, hogy a helyőrség sebészei távolítsák el négy pilóta máját és combjuk egy darabját, melyet nyársra húzva, némi szójaszósszal leöntve, zöldségekkel együtt készítsenek el, előételként vagy épp specialitásokként a következő helyőrségi szaképartira.

A háború után a kannibalizmusért felelős japán katonákat természetesen felelősségre vonták, akik teljes természetességgel mondták el, hogy az emberi máj fogyasztása jót tesz a gyomornak. A kínzásben és kannibalizmusban résztvevő négy japán katonát és Tacsibanát felakasztották, a tiszteséges temetést pedig megtagadták tőlük.

Tacsibana aláírja a Bonin-szigetek feladási nyilatkozatát, 1945. szeptember 3.

Bush társaitól kicsit távolabb, a sziget belsejében ért földet, és vérző fejsebe ellenére fel tudott mászni egy felfújható csónakra, majd elhagyni a partokat. A japán hajók el akarták kapni a férfit, de a felettük köröző amerikai gépeket látva gyorsan letettek erről az ötletről.

Néhány órával később a csónak előtt pár méternyire bukkant fel a USS Finback tengeralattjáró, amely megmentette a pilótát a kínzástól és a biztos haláltól.

A megmentő tengeralattjáró
Fotók: Wikimedia CommonsPinterest
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.