Élet-Stílus

Szellemlakta amerikai város vonzza a turistákat

A félelmetes élmények mellett a történelmi város híres szép épületeiről, pálmafáiról, a Forrest Gump című film forgatási helyszíneiről és neves művészeti egyeteméről is. Plusz vonzerő, hogy a Floridához és Dél-Karolinához közeli Savannah-tól könnyen megközelíthető számos egzotikus látnivaló: érdekes szigetek, delfinek, aranyos kisvárosok, és aligátorokkal körbevett étterem is. Mindez elérhető közelségben: a váratlan izgalmakat rejtő Atlantától alig egy órás repülőútra.

Suttogó hangok és jeges ujjak

“Néhány lelkünk szomorú, néhány pimasz, néhány barátságos, néhány ijesztő. Egy dolog biztos: itt vannak közöttünk”

– kezdi túravezetőnk az egyik legnépszerűbb szellemtúrán Savannah belvárosában. A huszonéves fiú nagy beleéléssel mesél a hátborzongató történetekről elhagyatott temetők, házak és parkok között sétálgatva. A korábbi paranormális aktivitásokról készült fotókat és videókat táblagépen mutatja a csoportnak, és arra bíztat mindenkit, hogy készítsen felvételeket a telefonjával, hátha feltűnik valami furcsa a képernyőn. Állítólag ugyanis sokan látnak a képeken szellemnek tűnő foltokat, megmagyarázhatatlan alakokat – nekünk nem sikerült előcsalnunk egy szellemet sem a másfél órás sétán.

Fotó: Visit Savannah
Fotó: Visit Savannah

Azt a tanácsot azonban megfogadtuk, hogy tartsuk be a temetőkben és köztereken kifüggesztett szabályokat, mert Savannah lakossága tiszteli a szellemeit, és senki sem akarja összeakasztani a bajszát velük. Akik álmukban félelmetes suttogó hangokat akarnak hallani és jeges ujjak érintését szeretnék érezni, a helyiek szerint a történelmi városrészben foglaljanak szállást, ugyanis a “Historic Downtown” szinte minden épülete tele van kísértetekkel.

2758 napos óra és Forrest Gump

Savannah a remek klímája miatt is rendkívül népszerű a turisták körében. Statisztikák szerint évente csaknem 2758 napos órája van, hóról még hírből sem hallottak, viszont tele vannak pálmafákkal és remek szabadtéri kikapcsolódási lehetőségekkel. A város különlegessége, hogy a történelmi negyeden egy vonalban végigsétálva minden utca végén van egy park, egy-egy emlékművel vagy szoborral, tele látnivalóval. A parti sétány jó lehetőség egy kis shoppingolásra: csokoládé manufaktúra, kézzel készült termékek, és a helyi specialitás, a narancslekvár is megtalálható.

Fotó: Visit Savannah
Fotó: Visit Savannah

Savannah városában forgatták a Forrest Gump című film nagy részét, sok ismerős helyszínt fedezhetünk fel séta közben, az ajándékboltokban pedig számos filmes ereklyét lehet vásárolni. Azoknak, akik kevésbé szeretnek sétálni, több cég is kínál tartalmas vezetett városnéző buszos túrákat, sőt egy sörfőzde is nyitva áll a látogatók előtt, ahol gyárlátogatással egybekötött kóstolásra invitálják az utazókat. A művészetek iránt érdeklődőknek sem okozhat csalódást egy helyi túra, Savannah ad otthont ugyanis az Egyesült Államok egyik legnevesebb művészeti egyetemének, valamint számos múzeum és kiállítás is megtalálható a városkában.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ebéd aligátorok között

Savannah várostól nagyjából 15 percnyi autóútra található a Tybee sziget, egy kis hídon könnyedén meg lehet közelíteni. Mindössze hat négyzetkilométeres és háromezren laknak rajta, de tele van nyaralókkal, különböző látnivalókkal és hosszú homokos tengerparti részekkel.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Híres a világítótornya és a hozzá kapcsolódó múzeum, szerveznek delfin túrákat, valamint aligátorokból sincs hiány. Az egyik helyi tengeri herkentyűket kínáló étterem körül még saját vadasparkot is berendeztek: egy kis hídon lehet megközelíteni az asztalokat, miközben alattunk hatalmas aligátorok hűsölnek.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Egy milliárdos elhagyatott szigete

Az 1880-as években egy acélmágnás, Thomas M. Carnegie és testvére vették meg a Cumberland szigetet, és alakítottak ki rajta minden akkor elérhető luxussal egy téli rezidenciát. 59 szobás skót kastélyt, medencéket, golfpályákat és 40 kisebb befogadó épületet építettek. 200 szolga dolgozott a családnak, egészen 1929-ig élték ott fényűző életüket, majd egy tűzvész után elhagyták a szigetet. Ma a Nemzeti Park felügyelete alá tartozik a Cumberland, amelyet szervezett túrák keretein belül lehet megtekinteni.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Napközben komppal lehet eljutni a szigetre, és érdemes még napnyugta előtt hazamenni, mivel szálloda nem üzemel a területén és kizárólag a Nemzeti Park néhány munkatársa él ott. Éjszaka igen veszélyes lehet: aligátorok, veszélyes ragadozók élnek a szigeten, és ráadásul a dúsgazdag tulajdonosok által otthagyott lópopulációból mára vadlovak lettek, amelyekkel szintén vigyázniuk kell a turistáknak. Mindemellett a Cumberland kihagyhatatlan turista látványosság lenyűgöző természeti kincsekkel, romokkal, állatvilággal és érdekes történelemmel.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Savannah, a Tybee sziget és a Cumberland sziget egyedi atmoszférája, természeti értékei és látványosságai izgalmas kalandot ígérnek azoknak, akik az Egyesült Államokat egy kicsit másképp szeretnék megismerni. Savannah rövid repülőúttal elérhető, a Delta járatai szinte óránként indulnak a városba Atlantából. Georgia fővárosa pedig a legnagyobb észak-amerikai járathálózatot kínáló Delta Airlines-al való együttműködésnek köszönhetően az Air France, KLM repülőjárataival egy átszállással könnyen megközelíthető Budapestről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik