Élet-Stílus

A legkönyörületesebb bálnaölési módszer az ausztrálok szerint: szétrobbantani az agyát

Egyedi, és drasztikus módszerrel „altatják el” a partra vetődött tengeri emlősöket egy ausztrál államban.

„Nem egy szép dolog”, de ez a módszer okozza a legkevesebb szenvedést az állatoknak – jelentette ki Nyugat-Ausztrália természetvédelmi minisztériumának egyik vadvédelmi szakértője. Doug Coughran az ABC Newsnak magyarázta el, miért robbantással ölik meg az állam tengerpartjaira sodródó, és ott haldokló bálnákat.

Coughran elmondása szerint az ő robbantásos módszerük a leghumánusabb megoldás a hatalmas állatok megölésére. A szakértő megemlítette, hogy az Egyesült Államokban olykor injekcióval szokták elpusztítani a bálnákat, ami azonban lassú halált jelent. Ráadásul nagy adagokat kell alkalmazni és a végén egy „40 tonnás mérgezett csali” marad a parton.

Egy robbantási szakértő az ABC Newsnak kijelentette: a bombával végzett eutanázia a leghatékonyabb módszer arra, hogy gyorsan véget vessenek a bálnák szenvedésének. A golyó általi halál nem célravezető, mert még egy nagy kaliberű puskával is „gyakorlatilag lehetetlen” átlőni a bálnák vastag koponyacsontját – mondta el Ian Styles.

„A töltetet a bálna fejére rakjuk, az orrnyílás közelébe. A cél, hogy átüssük a bálnazsírt és a koponyacsontot” – magyarázta a robbantási szakértő. A detonációt összes energiáját a bálna agya felé irányítják, és az pillanatokat alatt végez az állattal. „Jelenleg nincsen ennél gyorsabb módszer az egész világon” – közölte Coughran.

Az ABC News cikke szerint 1989 óta 146 hosszúszárnyú bálna sodródott partra Nyugat-Ausztráliában, és azok közül 16-ot kellet elaltatni. A bálnák megöléséről állatorvosi vizsgálatok eredményei alapján hoznak döntést, amiben a legfőbb szempont az állat szenvedésének nagysága, valamint a felépülése esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik