Élet-Stílus

Színes babákkal harcol az anya a rasszizmus ellen

24.hu
24.hu

2016. 01. 12. 12:50

Egy amerikai nő így mutatja be a lányainak a sokszínűséget.

Hárommillió megtekintés, közel 120 ezer like: a számok egy Facebookra feltöltött videóhoz tartoznak, amelyben Katie Nachman, egy wisconsini anyuka lányai, és a nekik vásárolt karácsonyi ajándékok láthatóak.

Két baba. Nincs ebben semmi különös. Lányok –> szeretnek babázni.

De mégis valamitől különleges a történet. A Facebook-bejegyzés azért született, hogy Katie elmagyarázza a facebookozóknak, miért színesbőrű babákat vásárolt a gyerekeinek.

Karácsonykor terjedt egy meglehetősen bántó videó, amelyen két lány sírt, amiért fekete babákat kaptak, és a szüleik ezen nevetnek. Katie meg akarta mutatni, hogy azért ez így nem oké.

„December 25. óta ezt a két babát folyamatosan hordozzák, állandóan öltöztetik, és minden este szeretettel ágyba teszik” – írja a hihetetlen népszerű bejegyzésben.

„Fehér gyerekek fehér anyukájaként miért nem olyan babákat vásárolok nekik, amelyek hasonlítanak rájuk? Vannak fehér babáik, mint ahogy latin-amerikaiak és ázsiaiak is. (…) Fontos, hogy olyan babáik is legyenek, amik nem úgy néznek ki, mint ők; hogy megértsék:

akit szeretsz, akire vigyázol, vagy akivel szeretsz játszani, annak nem muszáj hasonlítania rád.”

„A gyerekeink a faji kérdésekről tőlünk, szülőktől tanulnak. És a fehér szülőknek kötelessége a faji kérdésekről beszélni a gyerekeikkel, hogy ne úgy nőjenek fel, hogy elfogadják az intézményesített rasszizmust és igazságtalanságot, ami az országot belülről rágja.”

Végül hozzáteszi, hogy ha a szülők olyan történelmi könyveket olvasnak a gyerekekkel, amelyekben ezek a témák előfordulnak, ne intézzék el a kicsik kérdéseit olyan válaszpótlékokkal, mint például: „ez már régen történt” – inkább világítsanak rá az igazságtalanságokra, hogy a gyerekek is lássák azokat, és később próbáljanak tenni ezek ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.