Élet-Stílus

Belülről főzte meg az illegális fogyasztószer a 25 éves családapát

A 25 éves Lewis Brown azért kezdett el edzőterembe járni, hogy fitt legyen, de nemsokára teljesen a testedzés megszállottja lett. A The Sun beszámolója szerint Brown óriási izmokat akart magának.

Az amúgy laboratóriumban dolgozó, egygyermekes családapa nyáron kezdte el szedni a DNP nevű illegális fogyasztószert. Szerencsétlenségére egyik nap egyszerre nyolc tablettányi DNP-t vett be. A férfi testhőmérséklete szinte azonnal 42 fokra emelkedet. Brown megrémült, de még volt annyi ereje, hogy bemenjen a közeli kórházba. Ott az orvosok mesterséges kómába tették, jéggel próbálták lehűteni, de Brown izmai lassacskán elkezdtek elsorvadni. A DNP gyakorlatilag megsütötte a testét belülről.

Bár az orvosok először csak órákat adtak neki, csodával határos módon mégis sikerült megmenteniük Brown életét. A bal lábából azonban ki kellett vágni azt az izomrészt, amelyet elsorvasztott az illegális szer.

Akár néhány grammja is halált okozhat

Az ÁNTSZ még a nyáron hívta fel a figyelmet a veszélyes szerre, ezt írták:

A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották. Az első halálesetet 1918-ban írták le, ezt még munkahelyi behatás okozta, a további halálesetek többsége azonban már fogyasztószerként történő használata miatt következett be.  1981-ben egy amerikai orvos saját magánklinikáján fogyasztószerként, gyógyító célzattal „sejten belüli hipertermia” néven újra használni kezdte a DNP-t. Az orvost a bíróság elítélte.

Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik. Egy – a nemzetközi szakirodalomban rögzített – esetleírás szerint egy házaspár esetében a mérgezéshez elegendő volt, hogy olyan műanyag zacskókat pakoltak, amiben korábban DNP volt. Bőrük a munka közben érintkezett az anyaggal és szájmaszkot sem használtak. Sárga bőrrel, magas lázzal, gyors szívveréssel, erős verejtékezéssel, kapkodó légzéssel kerültek kórházba. Minden erőfeszítés és tüneti kezelés ellenére szívműködési rendellenességben mindketten elhunytak.

Az anyag, mint az a fenti esetleírásból is kiderül, már igen kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz: egy testtömeg-kilogrammra vetítve 1-3 mg DNP akut mérgezést, 1-3 g átlagosan 14 órán belül halált okoz. 3 g akkor is halált okoz, ha szétosztva, pl. 5 nap alatt veszi be valaki ezt az adagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.