Élet-Stílus

Egy kutató megtalálta az igazi Piton professzort

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 28. 19:33

A férfi a Roxfortra feltűnően hasonlító Aberystwth Egyetemen tanított száz évvel ezelőtt.

A walesi Aberystwyth Egyetem legöregebb épülete, az Old College 1865-ös felépültekor még egy viktoriánus hotelnek adott otthont, de a városka partjait uraló, homokkő tornyokkal és gótikus részletekkel borított épület hét évvel később, 1872-ben az újonnan megalapított Aberystwyth Egyetem főépülete lett. 

Alapítása után alig másfél évtizeddel, 1888-ban egy energikus, lelkes és odaadó férfit neveztek ki a Bájitaltan Kémia tanszék élére, aki a következő négy évtizedben minden erejét a bájitaltan és a sötét varázslatok kivédése a kémia tudományának és az irodalom szeretetének átadására fordította.

Hogy ki volt ő? Talán épp a regények Perselus Pitonja (az angol eredetiben Severus Snape):

A legfelső sorban jobbról a második…

Henry Lloyd Snape.

Snape az első világháborúban megsérült katonákért tett munkájáért 1921-ben megkapta az V. György angol király által alapított Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát (OBE). Az Aberystwyth Egyetem az egyike volt az elsőknek, ahol (1890-től) a fiúk mellett a lányok – a jövő Hermione Grangerei – is helyet foglalhattak a padokban.

Az egyezések a regénnyel persze csak a véletlen művei, mivel Piton alakját az írónő egykori kémiatanáráról, John Nettleshipről mintázta:

Fotók: Colin PatersonSid Sowder és Irish Times
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.