Élet-Stílus

A tél, amelyen a párizsiak felfalták az állatkertet

A porosz-francia háború (1870-1871) során, 1870. szeptemberében a poroszok körülzárták Párizst, és megpróbálták kiéheztetni, ezzel pedig feladásra bírni Párizs lakóit. Az ostromgyűrűbe zárt főváros lakói jó úton haladtak az éhezés felé, így csakhamar elérkezett az a pont, mikor az addig nem ehetőnek tekintett állatokra is ráfanyalodtak.

A majd öt hónapos zár alatt a párizsiak a kutyák, macskák, patkányok, galambok és lovak (hatvanötezer lovat, köztük III. Napóleon két telivérjét dolgoztak fel) feldolgozása után rájöttek, hogy a Jardin des Plantes állatkertjének lakói is tökéletesek erre a célra, így a háború utolsó heteit jelentő adventi időszakot, a karácsonyt, és a megadásig hátralévő utolsó januári napokat még furcsább étrenden töltötték.

A város hentesei nekiláttak az állatok (kivételt jelentettek a majmok, az oroszlánok, a tigris és a víziló) feldolgozásának, melyekből a város legismertebb séfjei furcsábbnál furcsább menüsorokat alkottak.

Az éttermek egyikének karácsonyi menüje:

Menu-siegedeparis

  • Elefántleves
  • Sült tevefalatok
  • Kengurupörkölt
  • Medve borsöntettel
  • Farkascomb vadmártással
  • Szarvasgombás antiloppástétom

Az új év első napján elefántfilében, vagy épp sült szamárban sem volt hiány:

peterresto1

Egy újabb étlapon lóhúsleves, kutyaborda, macskaragu, patkány és egérbecsinált, szamárfilé és struccsült is szerepel:

11

Ehhez a néhány héthez egy Franciaországban sokszor emlegetett anekdota is kötődik – egyik nap egy párizsi hölgy meglátogatott egy hasonlóan extrém fogásokat felszolgáló éttermet, ahol az étlapot végigtanulmányozva inkább úgy döntött, csak egy salátát rendel. A pincér természetesen nem késett a frappáns válasszal:

Asszonyom, ez egy étterem, nem pedig holmi mező!

946d16e4971fac646ca4574b76cc7a6d

A kutyákat és macskákat feldolgozó hentesek egyébként egészen a XX. század elejéig tartották magukat Párizsban, de ezek, valamint az állatkerti alapanyagokból készült menük emléke az elmúlt száz évben érthető módon szőrén-szálán eltűnt a párizsiak emlékezetéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik