Élet-Stílus

Véget érhet egy ukrán ünnepi hagyomány, mert betiltanának egy népszerű szovjet filmet

A vígjátékban olyan színész szerepel, aki kiállt a Krím-félsziget orosz megszállása mellett.

Véget érhet Ukrajnában egy régi ünnepi hagyomány – betilthatnak egy népszerű szovjet filmet, amit családok milliói néznek meg minden évben szerte Oroszországban és a volt szovjet tagköztársaságokban. Az 1976-os „A sors fintora” című fimről van szó, amit azért fenyeget a betiltás veszélye, mert az egyik, benne játszó színész kiállt a Krím-félsziget orosz megszállása mellett. Ugyanakkor a rendező, Eldar Rijazov élesen kritizálta az orosz kormány közelmúltbeli lépéseit.

Minden lakótelep teljesen ugyanolyan

A Viktor Janukovics elkergetése után felállt ukrán kormány igyekszik minden eszközzel csökkenteni az orosz befolyást, kulturális téren is, válaszlépésként a Krím elfoglalására és a kelet-ukrajnai katonai beavatkozásra. A kabinet kritikusai szerint azonban a filmek betiltásával már túl messzire mennek.

A szóban forgó film egy kultikus vígjáték, amelynek főhőse egy vőlegény, aki a szilveszteri legénybúcsún ájultra issza magát. Barátai az öntudatlan férfit felteszik egy leningrádi repülőgépre. Mikor magához tér, azt hiszi, még Moszkvában van, hív egy taxit, hogy hazavigye, de Leningrádban is van egy ugyanolyan utca, ugyanolyan panelházzal, és ott a lakásban ugyanolyan bútorral, mint amilyenben Moszkvában lakik (ezzel fricskát mutatva az uniformizált szovjet életvitelnek). A lakásban élő nő először megrémül, amikor egy részeg férfit talál az otthonában, de később szerelem bontakozik ki köztük.

a sors fintora plakát

Erről szólt a Majdan?

A film lehetséges betiltásával kapcsolatban már az orosz parlament nemzetközi ügyek bizottságának vezetője is megszólalt. „Be akarják tiltani A sors fintorát Ukrajnában, de mi a helyzet Ukrajna saját sorsával? Tényleg erről szólt a Majdan?” – kérdezte Alekszej Puskov.

Az ukrán kulturális minisztérium hosszú listát állított össze azokról a színészekről, akik politikai álláspontjukkal veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Köztük van Gerard Depardieu, az orosz állampolgárságot nyert francia születésű színész, aki tavaly azt nyilatkozta: „Szeretem Oroszországot és Ukrajnát is, ami Oroszország része”.

Bíróságra vinnék az ügyet

A kormány listáján szereplő színészek nem tehetik be a lábukat Ukrajnába, és az új filmjeik nem kapnak bemutatási engedélyt az országban. A régebbi filmekkel kapcsolatban megengedőbb a törvény, de még nincs arról hivatalos állásfoglalás, hogy A sors fintorát adhatják-e az ukrán tévék.

Az elűzött elnök pártján álló ukrán ellenzék már jelezte: ha betiltják a filmet, bíróságra viszik a döntést. „Ha nem állítjuk meg a kormányt, előbb-utóbb a Télapót is betiltják azzal, hogy az agresszorok pártján áll, mert látták a Kreml karácsonyfája alatt” – közölték. (Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik