Élet-Stílus

Gyermeket vár egy transznemű pár Ecuadorban

Úgy döntöttek, beszámolnak a nyilvánosságnak a terhességről, hogy lebontsák a transzneműek körüli mítoszokat.

Nem mindennapi figyelem irányul egy ecuadori párra, akik gyermeket várnak. Fernando Machado és Diane Rodriguez ugyanis transzneműek: Fernando nőként, Diane férfiként született, a babát így Fernando hordja ki.

Diane Rodriguez az egyik legismertebb LMBT-aktivista a dél-amerikai országban. Azt mondta: párjával úgy döntöttek, beszámolnak a nyilvánosságnak a terhességről, hogy segítsenek megváltoztatni a közvélekedést és lebontani a mítoszokat a transzneműek körül.

A katolikus ország egyházi vezetői eddig nem szólaltak meg az ügyben, ami Diane-t meglepte, de örül is neki. „Az egyház kifogásolja, hogy a melegek gyermeket fogadjanak örökbe, de a mi esetünkben természetes születésről van szó” – közölte.

Diane és Fernando természetesen nem estek át nemváltó műtéten, bár hormonkezelést kaptak, de a magzat teljesen egészséges.

A transzneműek egyébként több jelentős előrelépést értek el Dél-Amerika-szerte. Kolumbiában például lehetővé tették számukra, hogy bizonyos feltételek mellett a személyi igazolványukban is az identitásuknak megfelelő nemüket tüntessék fel, Argentínában pedig az állami egészségügy támogatja a hormonkezeléseket és nemváltó műtéteket.

Ennek ellenére a transzneműek széleskörű diszkriminációnak vannak kitéve a régióban. 2008 és 2011 között a transzneműek ellen világszerte elkövetett gyilkosságok 79 százaléka Latin-Amerikában történt. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik