Élet-Stílus

Magyar kutatók tárták fel a hülyeség három típusát

A kutatás nem hülyeség, azt mutatja meg, milyen racionális elvárásokhoz igazítjuk a viselkedésünket.

Magyar kutatásról számol be az Independent: az ELTE kutatói azt állapították meg, hogy a hülyeségnek három típusa létezik. A budapesti egyetemen Aczél Balázs, a Pszichológiai Intézet munkatársa „a hülyeség pszichológiáját” vizsgálta munkatársaikkal, a tanulmány ebben a hónapban jelent meg.

A kutatók egyrészt olyan híreket tanulmányoztak, melyekben megjelenik a „hülye viselkedés”, és 26 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy jegyezzék fel, ha a környezetükben valaki így viselkedik.

A történeteket ezután megmutatták 154 egyetemistának, akiket megkértek, hogy osztályozzák a „hülyeség fokát” az egyes történetekben és milyen pszichológiai tényezők – mint például a túlzott magabiztosság – játszottak szerepet az ostoba viselkedésben.

Az eredményekből a hülyeség három kategóriáját sikerült meghatározni.

Az első a „magabiztos ostobaság”, amikor az emberek úgy vállalnak kockázatos feladatokat, hogy nincsenek a szükséges tudás birtokában. Példaként olyan esetet említettek, amikor betörők GPS-nyomkövetőket vittek magukkal, mert azt hitték, hogy mobiltelefonok. A második kategória az önkontroll hiánya, a harmadik a feledékenység.

A kutatók szerint nemcsak azért fontos vizsgálni, hogy az emberek mit és miért neveznek hülyeségnek, mert mindennapos jelenségről van szó, hanem azért is, mert megmutatja, hogy az emberek milyen racionális elvárásokhoz igazítják saját viselkedésüket és mit várnak el másoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik