Élet-Stílus

Egymillió menekült és migráns érkezett Európába idén

2015–ben több mint egymillió menekült és migráns érte el Európa partjait valamilyen szabálytalan eszköz igénybevételével – írja a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai alapján a Guardian. A cikk szerint ez Európa történetének legnagyobb vándorlási hulláma a második világháborút követő események óta.

Az OIM számításai szerint összesen 1 005 504 menekült illetve migráns jött  a kontinensre december 21-ig, a többségük, 816 752 fő tengeri útvonalon érkezett Görögországba. A menekültek száma megnégyszereződött a tavalyi adatokhoz képest, a szervezet szerint ennek oka a szíriai konfliktusban keresendő. A legtöbben Szíriából érkeztek, de Afganisztánból, Eritreából is Irakból is sokan menekültek az öreg kontinensre.

A cikk szerint az Európába érkező menekülthullám kezelhetőbb, mint a Közel-Keletre terhelődő nyomás: csak Törökországban 2,2 millió szíriai menekült él. Libanonban az 1,1 millió főnyi menekült a teljes lakosság egyötödét teszi ki, a Jordániában regisztrált 633 ezer szíriai menekült a teljes népesség egytizedét jelenti. A jelentés szerint 3695 ember fulladt a tengerbe vagy tűnt el a vízi átkelés során.

A Frontex Európai Határőrizeti Szerv egy hete publikálta adatait, miszerint november végéig 1,5 millió menekült lépte át illegálisan az Európai Unió határait.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik