Élet-Stílus

Most már tudjuk, fehér lesz-e a karácsony

December elején arról írtunk, hogy még bármi lehet, a karácsonyi hónak adtunk egy “laikus” 50 százaléknyi esélyt. Tehettük, mert az időjárást alakító tényezők nagyon összetettek és folyamatosan változnak. Volt már olyan és, hogy december 19-én teljesen biztosnak tűnt az ünnepi havazás, aztán másnapra minden gyökeresen megváltozott.

Szomorú idő, veszélyes utak

Most viszont Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa teljes bizonyossággal töri le lelkesedésünket: nem lesz hó, de még hideg sem.

Jelenleg egy több ezer kilométer kiterjedésű anticiklon alakítja időjárásunkat, nálunk a maihoz hasonló szürke, nyálkás ünnepeket, Kína nagyvárosaira pedig életveszélyes szmogot hozva.

Úgy fest, az anticiklon egyhamar nem változtatja meg helyzetét, a magasban megülő meleg, száraz levegő hosszú időre konzerválja az alsó hűvös, nedves légrétegeket. Fagyni sem fog, az ünnepek alatt hajnalban 0-5 fokot mérhetünk, napközben 5-6 fok lesz.

Azért ez jó hír mindenkinek, aki karácsony napjaiban sokat utazik, de az utak mégsem lesznek veszélytelenek.

Sok felé kell sűrű ködre felkészülni, ami néhol tartósan meg is marad. Gyakori lesz a csúszós utakat eredményező ködszitálás is.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Sokáig ilyen marad

Ha már hó nem lesz, kedden legalább időnként van esélyünk egy kis napfényre. Helyenként kora tavaszias hangulatban telnek majd az órák, de nem sokáig: a felhőtakaró szerdán újra összezárul és jó darabig úgy is marad. Ha megnézzük az Időkép.hu 30 napos előrejelzését, a januári időjárás is a mostanihoz hasonlónak mutatkozik.

Bár a prognózis beválási esélye 3-4 nap után meredeken zuhan, említett előrejelzés mégis jelzésértékű. Az első 13-14 napba még benne van a “meteorológusok keze is”, a többit azonban számítógép készíti.

A sokévi átlag és klimatológiai modellek mellett a program főleg azt veszi figyelembe, hogy a múltbéli, a mostanihoz hasonló időjárás után mi következett.

Programot tehát könnyelműség lenne ez alapján tervezni, de tájékoztató jellegét kihasználhatjuk.

Északról jöhetett volna

És hogy mi kellett volna a fehér karácsonyhoz? Egy anticiklon, amelyik karácsony előtt esetleg megtelepszik Nyugat-, Északnyugat- Európa felett. Ez egyrészt megakadályozná az enyhe, óceáni levegő beáramlását a Kárpát-medence fölé.

Másrészt az anticiklon az óramutató járásával megegyező irányban forog, ezért hideg, sarkvidéki levegőt szállít a mi nézőpontunkból délre, azaz felénk. Ha pedig keveredik a Földközi-tenger térségében jelen lévő, nedves levegővel, Magyarországon nagy eséllyel esik a hó. Idén nem jött be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik