Élet-Stílus

Ponty jó lesz, mondta, de a filén is filózott a magyar átlagfogyasztó

24.hu
24.hu

2015. 12. 20. 06:27

Karácsony előtt a legkeresettebb hal továbbra is a ponty, a halászlé nélkülözhetetlen alapanyaga, de a fogyasztók egyre nagyobb mennyiségben keresik a konyhakész, irdalt, szálka nélküli halfiléket, afrikai harcsaszeleteket – tájékoztatta a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-t.

Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is, elmondta, hogy a ragadozó halak közül nagy igény mutatkozik a harcsára, süllőre, kisebb mennyiségben csukát is vásárolnak.

Haladás

A vásárlók egyre gyakrabban keresnek feldolgozott, konyhakész termékeket, ezért egyre népszerűbbek azok a halboltok, ahol megtalálhatók a fagyasztás nélküli, friss halkészítmények. Természetesen élőhalból is bőséges a kínálat, de az “árut” az állategészségügyi szabályozások miatt csak az értékesítésig tartják életben.

Beszélt arról is, hogy az árak az elmúlt évekhez képest számottevőn nem változtak, mindössze egy-két százalékkal kell többet fizetni a halért. A “kenyérhalnak” számító ponty a tavalyi évhez hasonlóan kilogrammonként 800-1000 forintért kerül forgalomba, a szálkamentes harcsa kilogrammonkénti ára 2500-3000 forint. A karácsonyi kínálatban megtalálhatók a Horvátországból érkező fagyasztás nélküli, friss tengeri halak is, többek között az aranydurbincs, a vörösmárna, vagy vörös tonhal, ezek viszont már sokkal drágábbak, kilogrammonként 4000-5000 forintba kerülnek.

Fogas kérdés

Az elmúlt húsz évben duplájára, 5,2 kilogrammra nőtt az egy főre jutó magyar halfogyasztás, de ez az eredmény még mindig messze elmarad, egynegyede az európai uniós átlagnak.

Németh István szerint a következő években tovább nőhet a magyar halfogyasztás. A Tógazda Halászati Zrt. a közelmúltban Pécsett és Zalaegerszegen nyitott halboltot, tapasztalataik szerint a fiatalok is egyre nagyobb számban keresik a feldolgozott haltermékeket.

A Mahal elnöke beszámolt arról is, hogy a Halászati Operatív Program keretében 2016-tól 15,5 milliárd forint jut technológiafejlesztésre, és új termelő-berendezések létrehozására a magyar halászati ágazatban.

Egyetek márna

Szerinte a tógazdaságok, aquakulturák számára 2015 közepes év volt, a bőséges csapadékellátásnak köszönhetően a halastavak megteltek vízzel. A nyári aszály és az augusztusi forróság miatt azonban a tavak vize közel 30 Celsius fokra melegedett, ezért az oxigénigényes fajokból sok példány elpusztult. Süllőből így kifejezetten gyenge, pontyból viszont jó volt idén a termés.

A Tógazda Halászati Zrt. Somogy és Zala megyéből Lengyelországba pontyot és busát, Romániába pedig kárászt, busát, amurt és pontyot exportál. Az Új Széchenyi Terv keretében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 200 millió forintos uniós támogatásával a BME Viking Zrt.-vel közösen kidolgoztak egy új halszállítási technológiát, így nagyobb mennyiségű halat tudnak rentábilisan és biztonságosan szállítani.

A magyarországi haltermelés közel tizedét adó, teljes egészében magyar tulajdonú Tógazda Halászati Zrt. 2014-ben 710 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint nyereséget ért el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.