Élet-Stílus

Így tűnt el a tél Budapestről – pixelpontos időutazás

Így tűnt el a tél Budapestről – pixelpontos időutazás

Összeszedtük a Fortepan téli képeit és lefotóztuk pontosan ugyanazt száz, hetven, negyven év elteltével. Tüntesse el ön is egy mozdulattal a Magyar Néphadsereg tisztjeit és varázsoljon a helyükre vidám oviscsoportot!

Tudják, hány fokot jósolnak szentesétre? Megnéztük: hatot. Nem hogy fehér karácsonyra, még hajnali dérre sem számíthatunk, a legalacsonyabb hőmérséklet ugyanis szintén fagypont fölött lesz, szóval nagyon úgy tűnik, hogy a globális felmelegedés idén is felzabálja az ünnepi havazást.

Nincs más hátra, nosztalgiázzunk! Előszedtük a fantasztikus Fortepan-archívum Budapesten, karácsony környékén készült fotóit, majd újrafotóztuk őket. Nem egyszerű előtte-utána galéria született, hanem, amennyire a forgalom engedte, pixelpontos – addig nézegettük az eredeti fotókat és kísérleteztünk a nézőponttal, perspektívával, amíg meg nem kaptuk azok tökéletes, csak éppen évtizedekkel későbbi mását. Szóval fogják az egeret, görgessenek, húzogassanak, igazi hétvégi, karácsony előtti terápiás szórakozás, és mellesleg sokat tanulhatnak arról is, mi változott a városban építészetileg, időjárásilag és társadalmilag.

Vajdahunyad sétány, 1980

Rákóczi út és Kazinczy utca sarka, 1970

Erzsébet híd, 1907

Margit utca, 1980

Andrássy út, 1979

Erzsébet híd, 1969

Lánchíd, 1973

Margit híd, 1975

Erzsébet híd, 1969

Szabadság híd, 1963

 

Olvasói sztorik