Élet-Stílus

10 tényleg hasznos boros ajándék

Dugóhúzó

A “pincérdugóhúzó” típus a legpraktikusabb. Külön előnye, hogy könnyen gravírozható.

pincer-dugohuzo
Pincérdugó. Forrás: wikipedia

Cseppőr

Kis plexikorong, amit csővé sodorva a palack szájába lehet illeszteni. Ha rajta keresztül töltünk, nem fog az abroszra csöppenni a bor. Filléres dolog, ráadásul évekig használható.

cseppor-drostop-hu

Szódásszifon

Jó bor és rendes szóda: más nem is kell a boldogsághoz egy forró nyári napon. Talán még egy lángos a fröccs mellé.

Vákuumpumpa

A készlet szelepes gumidugókból és pumpából áll. A palackot lezárjuk, majd kiszippantjuk belőle a levegőt, így a benne levő bor lassabban oxidálódik.

Dekantáló

A hordós érlelésű borok íze akkor érezhető teljesen, ha fogyasztás előtt hagyunk nekik időt arra, hogy levegőzzenek. A dekantáló edényben a bor nagy felületen érintkezik a levegővel, így 10-20 perc alatt eléri a megfelelő állapotot. Aki a komoly vöröseket szereti, annak jó ajándék egy dekanter.

Klasszikus dekantáló. Forrás: amara.com
Klasszikus dekantáló. Forrás: amara.com

Borkóstoló-belépő

A januári rendezvényekre már biztosan lehet jegyet kapni, de a két ünnep között is kinéz pár izgalmas este. Különösen elegáns ajándék egy szilveszteri pezsgőkóstoló!

Hőmérő

Otthoni használatra nem kell komoly borhőmérőt venni. A palackra pattintható színváltós 1500 Ft körül beszerezhető. Sacc/kb ez is megmutatja, hogy hány fokos a bor. Nem kell a hőfokot túlparázni, a célnak megfelel egy olcsó hőmérő is.

forrás: tvproducts.hu
forrás: tvproducts.hu

Pohárkészlet

A pohár fogyóeszköz. Mindig jól jön. Csak arra vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem csak szép, hanem meg is felel a borkóstolás követelményeinek.

Szakkönyv

Ha nem könyvesboltban, hanem borszaküzletben keresel könyvet, biztos lehetsz abban, hogy a könyv értékét az író szaktudása adja, és nem az, hogy szép képek vannak benne, vagy hogy egy celeb adta hozzá a nevét.

Egy ritka bor

Ha már mindene megvan, vagy végképp nem tudod, mit válassz, térj be egy borboltba! Kérdezd meg az eladót, hogy melyik az a boruk, amivel valószínűleg még egy rutinos borkedvelő sem találkozott! Minden boltnak van pár olyan tétele, ami csak ott kapható.

Te melyiknek örülnél?

Még nem késő megsúgni az angyalkának!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik