Élet-Stílus

Moszkvában a metróalagútban is van ingyen wifi, rá is kaptak az utazók

google-okostelefon-kutatas (Array)
google-okostelefon-kutatas (Array)

A moszkvai metró több mint egymillió utasa használja naponta a közlekedési vállalat által egy éve minden vonalon, így az alagutakban is biztosított ingyen wifit. Egy év alatt mintegy 500 millió kapcsolódást regisztráltak Európa legnagyobb ingyenes wifihálózatán, ami napi átlagban 1,2 millió felhasználót, a metrózók egynegyedét jelenti – közölte sajtótájékoztatóján Szergej Aszlanjan, a Maxima Telecom vezérigazgatója.

A szolgáltató szerint méretét tekintve a moszkvai metrówifi egyedülálló szolgáltatás a világon – 12 vonalon, 660 kilométer hosszan, több mint 5000 kocsiban érhető el -, mivel nemcsak az állomásokon, hanem az alagutakban közlekedő szerelvényekben is használható. A felhasználók számát tekintve a legnagyobb ingyenes vezeték nélküli hálózat Európában.

0 rubel közpénzből

A Maxima Telecom 70 millió dollárt (20,2 milliárd forint) fektetett be a projektbe, amelyhez egyetlen fillér állami pénzt sem kapott, bár a moszkvai polgármesteri hivatal szorgalmazta a beruházást. A befektetést a szolgáltatásra kapcsolódáskor megjelenő reklámokból finanszírozzák. Aszlanjan elmondta, hogy nemrégiben az Egyesült Államokban is tárgyaltak hasonló beruházásról, mindenekelőtt az Amtrak vasúttársasággal.

Az 1935-ben megnyitott, építészeti gyöngyszemeknek tekintett állomásairól híres moszkvai metró vezeték nélküli internettel való ellátására 2013-ban választották ki a Maxima Telecomot nehézkes versenytárgyalási folyamat során: egyetlen jelentős orosz mobilszolgáltató sem jelentkezett, ugyanis eleve kudarcra ítéltnek látták a tervet.

A moszkvai kávéházakban többségében működik ingyenes wifi. A Ritual moszkvai temetkezési vállalat pedig bejelentette, hogy a nagyobb moszkvai temetőket is ellátják vezeték nélküli internettel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik