Élet-Stílus

Ez a titokban épült földalatti templom a világ nyolcadik csodája

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 12. 16. 16:01

Az Alpok lábainál, harminc méteres mélységben bújnak a színpompás Emberiség Templomai, amely tizenhárom éven át észrevétlenül épült.

1975-ben Oberto Airaudi (1950-2013) huszonnégy hívével alapította meg a Damanhur néven ismert New Age- és újpogány elveket követő közösséget, mely nevét az azonos nevű egyiptomi városról kapta. Három évvel később egy csillaghullás után Airaudi kijelentette, hogy itt az idő egy óriási, földalatti templom megépítésének, amelyekhez hasonlókat már tízéves korában, egy látomásban már látott.

A közösség főépülete

A munkának mindenféle mérnöki képzettség nélkül, egyszerű szerszámokkal láttak neki, ami első hallásra nem vetítette elő a sikert, Airaudiék mégis megcsinálták a lehetetlent.

Építés, 1985

A szigorúan titkos munkákra tizenhárom évvel később derült fény (1991-ben az olasz rendőrség egy közelben lakótól kapott tippjének köszönhetően), de addigra a templom már öt szinten terült el, melynek termeit több száz méter hosszú folyosó kötötte össze.

Mindezt előbb egy robbantással teljesen el akarták törölni, mivel építési engedéllyel nem rendelkeztek, de a helyiek nyomására megmenekülhetett, építése és díszítése pedig tovább folyt.

A templomok bejárata az épületből nyílik

A nem ritkán hét-nyolc méter magas termek gazdagon díszítettek, mozaikokkal, színes üvegablakokkal és domborművekkel vannak tele.

A Damanhur mára világszerte több tízezer követővel rendelkezik, de a komplexumot már turisták is látogathatják, sőt, néhány kisebb teremben akár az éjszakát is eltölthetik.

Az önfenntartó közösség intézményei négy részre (A Meditáció Iskolája – tradíciók, rituálék megtanulása, A Társadalom Iskolája – társadalomelmélet, Az Élet Játéka – tapasztalatszerzés, A Technarkát – a belső finomítása) tagolódnak, és a lakói is négy kasztba tartoznak. Az A csoport mindenét megosztja a többiekkel, és egész évben a közösségben él, a B pénzügyi segítséget nyújt, és a hét legalább három napját a templomban tölti, a C és D csoportok pedig a világ bármelyi pontján élhetnek, annyi különbséggel, hogy a C-nek el kell végeznie a Meditáció Iskoláját.

Ezen a linken körbeforoghat bármelyik teremben, és ránagyíthat a díszítményekre is.

Néhány fotó a belső térből és a csodás üvegfelületekről:


          

Fotók: The Temples of Humankind, Damanhur/FlickrDamanhur/Facebook 
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.