Élet-Stílus

Brutális erőszakkal vett rá férjeket a válásra: tíz év börtönt kapott egy rabbi

Valóságos gengszterbandát működtetett, és irányított Mendel Epstein, 70 éves brooklyni rabbi. A zsidó vallási törvények szerint a házaspárok csak a férj írásos beleegyezésével válhatnak el. A rabbi bandája ezeket a beleegyező nyilatkozatokat szerezte meg brutális erőszakkal a válni akaró feleségeknek, nem kevés készpénzért cserébe – írja a New York Daily News.

A rabbi mellet tíz férfit ítéltek el az emberrablások és a bántalmazások miatt. Közülük hatan már a 2013. októberi letartóztatásuk után részletes beismerő vallomást tettek.

Az ügyvédje, Robert Stahl szerint Epsteint sokan a női jogok bajnokaként tisztelték, de ahogy az ügyész, Sarah Wolfe a tárgyaláson rámutatott: semmi hősiesség nem volt a rabbi bandájának működésében. A szervezetet, egy beépített ügynök segítségével buktatták le a nyomozók.

Egy fedett nyomozónő kereste meg Epsteint azzal, hogy válni szeretne, de a férje nem hajlandó elengedni. A rabbi 60 ezer dollárért (majdnem 17,5 millió forintért) vállalta, hogy megszerzi a férfitól a beleegyező nyilatkozatot. Azt is elmondta, hogy mindezt hogyan fogják elérni:

„Elraboljuk a fickót egy pár órára, aztán addig verjük és kínozzuk, amíg alá nem írja a beleegyezést. Biztosíthatom, hogy ha egy férfit beraktunk a furgonba, akkor zöld utat fog adni a válásnak” – ígérte az ügynöknek a rabbi. Később olyanokat is mondott, hogy:

„Ha csak lehetséges, nem hagyunk nyomokat. Elektromos marhaterelőt nyomunk bizonyos testrészeihez, és akkor egy percen belül tudni fogja, hogy mi a dolga.”

Stahl a tárgyaláson azt mondta, hogy Epstein csak nagyzolásból, felvágásból mondott ilyesmiket. Arra hivatkozott, hogy a nyomozók ezért nem találták meg soha a marhaterelőt, hiszen az soha nem is létezett.

A nyomozók a banda furgonjában találtak azonban fekete ruhákat, símaszkokat, gumiálarcokat, köteleket és bilincseket. Egy lehallgatott telefonbeszélgetésben pedig Epstein azt mondta az embereinek, hogy ha az elrabolt ember esetleg szívrohamot kapna, hagyják csak meghalni.

A vádnak sikerült egy tanút is találnia. Egy férfi azt vallotta, hogy 2009-ben őt is erőszakkal vették rá a válásba beleegyező papír aláírására, a támadói között pedig felismerte David Epsteint, a rabbi egyik fiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik