Élet-Stílus

Amit az Ikeában sosem fog látni: lapra szerelt dzsipek a II. világháborúból

A második világháborúban az amerikaiak már megcsinálták, szóval a svéd áruházláncnak sem lenne olyan nehéz dolga.

A 361339 Willys MB és a 277896 Ford GPW dzsip (melyek közt első pillantásra nem is látszik a különbség) jó része ebben a formában jutott el az Európában állomásozó amerikai egységekhez, de a britekhez, de a Szovjetunióhoz is, ahová ötvenegyezer jutott el ezekből a kölcsönbérleti törvénynek (Land-Lease) köszönhetően. A kaliforniai Richmondban lévő Ford üzemből a termelés hetven százaléka távozott például így távozott a közeli San Francisco kikötőjén át.

lejeep
Készülődés a szállításra

  gpw_crated_2

Természetesen csak abban az esetben használták ezt a pénz- és időigényes megoldást, ha tényleg mindenképp erre volt szükség. Fentebb ugyan lapra szerelt autóról beszéltünk, de ez nem egészen volt igaz, hiszen mindössze a kerekek és néhány nagyobb alkatrész és az akkumulátor volt lebontva a kész autóról a helytakarékosság érdekében.

M38A1_Jeep_crate_2.sized
Bedobozolás
epites-atepites
Összerakás
output_gIs9Qo
Így fest egy műszakilag nem restaurált, mindössze újrafestett példány, amely a háború után még harminc évet töltött egy ládában.

A háború után egy ideig a veteránok és a környező területek farmerei a kormánytól juthattak hozzá a megmaradt készlet darabjaihoz, de a legtöbbjük a nagyobb hadszínterek közelében kialakított roncstelepeken végezte.

tumblr_nyodfal6E51siki6jo4_1280
New York kikötője, háttérben Manhattan sziluettjével, melyből kiemelkedik az alig tíz évvel korábban elkészült Empire State Building

Raklapra szerelt dzsipek nem maradtak fenn, de néhány évvel ezelőtt a fülöp-szigeteki MD Juan Enterprises felelevenítette a hagyományt, újra gyártani kezdték a modellt ebben a formában, de sajnos a csomag nem tartalmazza a motort, a váltót, a fékrendszert és a kormányművet.

A cikk elkészítésében képekkel vagy információkkal segítséget nyújtott a Hemmings Motor NewsOlive Drab, Military Mashup és a War History Online.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik