Élet-Stílus
Bride Rie Oka (R) and her father Kazuyoshi Oka (L) arrive for a wedding ceremony at the Mitsukoshi department store in Tokyo on August 8, 2015. Mitsukoshi and bridal service company Minnano-wedding produced a non-religious wedding ceremony before some 500 shoppers at the department store.  AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / AFP / YOSHIKAZU TSUNO

Ákosista törvényeket erősítettek meg Japánban

24.hu
24.hu

2015. 12. 16. 19:44

A házastársak továbbra is kötelesek azonos családnevet viselni.

Megerősítette a japán legfelső bíróság azt a XIX. század óta érvényben lévő törvényt, melynek értelmében a házastársak kötelesek azonos családnevet viselni. A jogszabály még a feudalizmus korából ered, amikor a nők és a gyermekek a családfő teljes ellenőrzése alatt álltak.

A törvényt öt nő támadta meg peres úton, arra hivatkozva, hogy sérti a nemek egyébként alkotmányban rögzített egyenlőségét. A jogszabály egyébként nem írja elő, hogy a párnak melyik fél nevét kell viselnie, de szinte minden esetben a feleség veszi fel a férj nevét. A gyakorlatban azonban sok nő csak a közigazgatásban használja férje felvett nevét.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a szexistának és elavultnak tartott törvény megfelel az alkotmánynak. A jelenlegi szabályozás hívei azt hangoztatták, hogy a törvénymódosítás „gyengítené a családokat” és „veszélyeztetné a társadalmat”.

Azt a törvényt sem törölték el, amely alapján egy elvált nőnek fél évet várnia kell az újraházasodás előtt, mindössze annyit változtattak, hogy száz napra csökkentették a korlátozást. A bíróság szerint a hosszabb újraházasodási tilalom sértené az alkotmányt, mert a jelenlegi orvosi és tudományos eljárásokkal már gyorsan és világosan meg lehet állapítani, ki a válás után született gyermek apja.

A kormányszóvivő sajnálkozását fejezte ki, hogy elutasították a tilalom eltörlését és megjegyezte, hogy hamarosan intézkednek a családjogi törvény módosítása érdekében. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.