Élet-Stílus

A városligeti Vajdahunyadvár ihletője már feleannyira sem romantikus látvány, mint rég

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 12. 16. 17:56

A város a második világháború után Románia egyik legnagyobb acél- és vaskohászati központja lett, romantikája örökre elveszett.

Az ezredéves ünnepségek részeként a Városligeti-tó Széchenyi-szigetére Alpár Ignác által tervezett Történelmi Épületcsoportot előbb fából építették fel, de nagy sikerére való tekintettel 1904-1908 közt tartósabb anyagokból építették újjá.

A városligeti Vajdahunyadvár, előtérben a télen Műjégpályaként használt Csónakázótó egy részletével

Noha nem teljes egészében a vajdahunyadi vár másolata, sőt, a Trianon előtti Magyarország legszebb román, gótikus, reneszánsz és barokk épületeinek részleteit tömöríti, főhomlokzata mégis megegyezik a vajdahunyadi váréval, így a köznyelv egyszerűen csak Vajdahunyadvárként emlegeti.

De mi a helyzet az eredetivel?

Az erdélyi Vajdahunyad vára

A Hunyad megyében lévő Vajdahunyad vára Európa egyik legnagyobbja, alapjait Hunyadi János apja, Vajk kenéz fektette le a XV. század első éveiben. Az évtizedeken át birtokközpontként szolgáló várat Hunyadi János 1446-ban, kormányzósága elején lovagvárrá építette át.

A vár belső udvara

Az épület 1618-ban Bethlen Gábor és családja birtokába került, akik azonnal átalakították és külső védművekkel erősítették meg. Harminc évvel később Zólyomi Dávidné Bethlen Katalin további változtatásokat eszközölt rajta, állapota azonban azóta. Ez az állapot több, mint két évszázadon át csak romlott: 1818-ban egy villámcsapás okozta tűz rombolta, 1854-ben pedig újra leégett. Műemléki helyreállítása végső soron az 1860-as évek vége óta tart – előbb Schulz Ferenc, majd Steindl Imre (1870-1874) gótikus stílusúvá alakította vissza, tudományos igényű helyreállítása pedig Möller István (1907-1913) nevéhez fűződik, de 1956 óta folyamatosan zajlanak a további helyreállítási munkák.

Mindezektől függetlenül csodaszép, ugye? Akkor most kapaszkodjunk fel a vár mögötti dombokra, és pillantsunk vissza a Hunyadiak óta hatvanezressé duzzadt városra, Vajdahunyadra.

Mi történt?

Röviden: feltartóztathatatlan iparosodás, majd rendszerváltás utáni gyors pusztulás. Az ózdi recept.

A négyszög alaprajzú Nebojsza-torony háta mögött lévő Szent Péter-hegy aljában már 1782-től működött egy kohókból és hámorból álló vasmanufaktúra, amely száz éven át ontotta magából a vasat. Ezen épületek romjai pedig még ma is megtalálhatóak a vár közelében.

A manufaktúra és utódjainak romjai a Nebojsza-torony árnyékából nézve, 2007

A XIX. század második felében a költőként is ismert bányamérnöknek, ismert Debreczeni Mártonnak köszönhetően Vajdahunyad és környéke vaskohászati központtá fejlődött. 1882-ben elkészült a szomszédos govasdiai vasművel összekötő két drótkötélpálya, majd  a századfordulóig több vasútvonal, amely a környező kohászatokkal kötötte össze a várost.

Kilátás a várból, 2007

1884-ben megkezdték az első nagyolvasztó építését, melyből 1903-ig további négy épült, egyikük húsz méteres magasságával az akkori Magyarország legnagyobbja. A  Magyarországtól való elcsatolást egyáltalán nem sínylette meg a vidék ipara, 1937-1940 közt elkészült a 8500 négyzetméteren elterülő Siemens-Martin acélmű, amely egy csapásra Románia egyik legnagyobb acél- és vaskohászati központjává tette Vajdahunyadot, a nyolcvanas években több, mint húszezren dolgoztak itt.

1952

A kilencvenes években aztán a magyar kohászati központokhoz (Diósgyőr, Ózd, Dunaújváros) hasonlóan Vajdahunyadon is elbocsátották a munkásokat, 2003 óta a gyár északi része ipari parkként működik, a hűtőtornyok és épületek jó részét pedig az elmúlt években lebontották, a város látképét viszont örökre tönkretették.

Fotók: Vajdahunyad vára/Wikimedia Commons, Calin Corpaciu/Panoramio, Mircea Moldovan/Panoramio, Vajdahunyadvár/Wikimedia Commons, Daniel Paraschiv
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.