Élet-Stílus

Barszik, a macska a legnépszerűbb polgármesterjelölt

Barnaul nagyváros nagy korrupcióval. Az embereknek annyira elegük van ebből, hogy a választás előtt egy macskát kezdte favorizálni. Hamarosan plakátokon is megjelenhet a kandúr.

Egy macska lett a szibériai Barnaul sztárja, miután megelőzte ember vetélytársait az orosz városban tartandó polgármester-választás előtti online közvélemény-kutatáson. A 650 ezres városban kitört korrupciós botrányok is nagy szerepet játszottak abban, hogy a Barszik névre hallgató, másfél éves skót lógófülű kandúrra a szavazásra jogosultak 91 százaléka adná le voksát az Altaj helyi hírportál szerint.

A Vkontakte orosz közösségi portálon december elején megjelentetett közvélemény-kutatásban mintegy 5400-an vettek részt. “Az emberek már nem tudják, kiben higgyenek, arra jutottak, hogy nem bízhatnak a hatóságokban” – mondta az AFP hírügynökségnek Jevgenyij Kuznyecov nyugdíjas.

Korrupt polgármester

A hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Igor Szavincev polgármester augusztusban mondott le. 2010 óta vezette a várost. Állítólag rokonainak adott el áron alul városi telkeket, ami miatt több mint 11 millió rubeles bevételtől (44,77 millió forint) esett el a város. A volt polgármester fiát, Makszimot csalás miatt tartóztatták le, miután februárban Thaiföld kiadta Oroszországnak.

A polgármester-választást december 22-én tartják, a városi tanács következő ülésén. A hat hivatalos jelölt közül Szergej Dugin, a területi közigazgatás feje a másik esélyes. Az emberek úgy látják, hogy akik vezető állásokban vannak, nem képesek megfelelni a feladataiknak. Az emberek kételkednek épességeikben, és megvan rá az okuk – mondta nevének elhallgatását kérve a közvélemény-kutatás egyik szervezője.

Pénzgyűjtést is szerveztek abból a célból, hogy Barsziknak saját plakátjai legyenek Barnaul központjában. Az Altaj Online reményei szerint Barszik egy újságíró “tolmácsolásával” még kérdést is feltehet Vlagyimir Putyin elnök éves sajtóértekezletén, csütörtökön. “Biztos vagyok benne, hogy ez felhívja a figyelmet a helyi problémákra, és segít befektetőket hozni a városba – írta kedden “Barszikot idézve” az Altaj Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik