Élet-Stílus

Kutyákkal védik a világ legkisebb pingvinjeit Ausztráliában

Mielőtt a rókák teljesen kiirtották volna a szigeten élő populációt, egy élelmes farmer zseniális ötlettel állt elő.

Alig két évtizeddel ezelőtt az ausztrál Middle Island-en – amit mindössze 30 méter választ el a kontinenstől – még százával éltek a világ legkisebbjének számító kék- vagy más néven, törpepingvinek. Csakhogy a kétezres évek elején a mindössze 30-40 centiméter magas madarak száma egyre csökkenni kezdett, méghozzá a szárazföldről érkező, éhes rókák miatt.

Mint kiderült, apály idején a rókák könnyen átjuthattak az – egyébként – lakatlan szigetecskére és alaposan megritkították az ott élő pingvinpopulációt.

Kép forrása: BBC
Kép forrása: BBC

„Emlékszem volt rá példa, hogy a rókák 360 kifejlett példányt pusztítottak el alig két nap leforgása alatt”

– idézte fel a BBC-nek Peter Abott, a különleges pingvinek fajtamentésével foglalkozó projekt egyik tagja. Elárulta, hiába tudták pontosan, mi tizedeli a madárállományt, sokáig képtelen voltak megakadályozni a rókák támadását.

Mígnem felbukkant egy ausztrál farmer, aki zseniális ötlettel állt elő. Azt javasolta a madármentőknek, telepítsenek a szigetre abruzzói juhászkutyát, egy olyan fajtát, amit Ausztráliában kifejezetten szárnyasok és kisebb haszonállatok, kecskék és bárányok őrzésére használnak.

Kép forrása: Warrnambool Council
Kép forrása: Warrnambool Council

Az ötlet pedig hasznosnak bizonyult:

„A kutyák érkezésével felborult az addig megszokott hierarchia a szigeten. A rókák valahányszor meghallják a kutyák ugatását, vagy megérzik a szagukat, eloldalognak és máshol keresnek maguknak zsákmányt. Hihetetlen, de az első kutya érkezése óta egy pingvint sem vesztettünk rókatámadás miatt, így a számunk mostanra ismét 200 fölé kúszott.”

A BBC tudósításából kiderül, a szigetet jelenleg két juhászkutya Eudy és Tula őrzi. Abott azonban már tanítgat egy kiskutyát is, aki várhatóan 2016-ban áll majd szolgálatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik