Élet-Stílus

Bocuse d’Or: céges és vidéki séf is bekerült

A budapesti Olimpia, a Costes Downtown, a Kollázs - Four Seasons, a fehérvári 67 Étterem és Bistro, valamint a Sodexo szakmai séfje is indulhat az Onyx Étterem korábbi győztes szakácsa mellett a döntőben.

Öten jutottak a vasárnapi selejtezőből a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, melyen ismét indul Széll Tamás, a nemzetközi szakácsverseny 2013-as világdöntőjének 10. helyezettje is.

A világ legrangosabb szakácsversenyének magyarországi selejtezőjéből Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo b – szakmai séf), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons, Budapest) jutott tovább a döntőbe, és elindul Széll Tamás, a budapesti Onyx Étterem séfje is – közölték az MTI-vel vasárnap a szervezők.

Az elődöntőbe került 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen biztosított alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák.

A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket és emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők, szórakoztatók is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről a hal- és húsételeket kóstoló, 5-5 főből álló mondott ítéletet.

A Bocuse d’Or világdöntőjében már szerepelt két korábbi versenyző – Széll Tamás és Molnár Gábor – lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe, közülük Széll Tamás vállalta, hogy ismét megmérettesse magát.

A séfek a mostani, egyéni verseny után a 2016. februári döntőben már páros versenyzőként indulnak, commis-jükkal (segédjükkel) alkotnak egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első hat helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőben győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

A kontinensdöntőben Európa húsz országa versenyez majd 2016. május 10-11-én Budapesten. Ha sikerül a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan szerepelni, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálhatja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik