Élet-Stílus

Vatikán: a zsidók a keresztények idősebb testvérei

A csütörtökön kiadott dokumentum szerint a katolikusoknak nem kell megtéríteniük a zsidókat.

A katolikusoknak nem kell megtéríteniük a zsidókat, mert a két vallásnak különleges kapcsolata van – áll a Vatikán által csütörtökön kiadott nyilatkozatban. A dokumentum a II. vatikáni zsinat 50 évvel ezelőtti nyilatkozatára alapoz, mely újradefiniálta a katolikus egyház viszonyát más vallásokkal és elutasította, hogy a zsidóság lenne bűnös Jézus keresztre feszítéséért.

A mostani nyilatkozat kimondja, hogy az egyház nem folytathat és nem támogathat semmilyen missziós tevékenységet, ami a zsidóságra irányul. Rámutat, hogy a zsidók nem pusztán egy másik vallás követői, hanem a keresztények „idősebb testvérei”.

A szövegben az is szerepel, hogy megkérdőjelezhetetlen, hogy a zsidók is üdvözülnek, az pedig isteni rejtély, hogy ez hogyan lehetséges gyónás nélkül. A dokumentum szerint a katolikusoknak és a zsidóknak egyesíteniük kell erőiket az antiszemitizmus ellen. „A történelem megtanított bennünket arra, hova vezethet az antiszemitizmus leghalványabb megnyilvánulása is: a holokauszt tragédiájához, melyben az európai zsidóság kétharmadát megsemmisítették” – írják. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik