Élet-Stílus

Nők a Star Wars-univerzumból, akik érdekesebbek, mint Leia hercegnő

Leia hercegnőn kívül mindössze három nő jelenik meg és kap szöveges szerepet a sagában. De mi a helyzet a kibővített univerzummal?

Nemrég jelent meg egy videó arról, hogy Leia hercegnőn kívül az eredeti trilógiában mindössze három másik női szereplő szólal meg (Beru néni, egy radarkezelő és Mon Mothma) összesen 1 perc 6 másodpercet. Nyugi, nem fogok most hordón állva ágálva a női jogokért kikelni. Kár lenne. Amúgy sem tudunk róluk ennél többet, viszont szerencsére akadnak még az univerzumban nők, akik komplex személyiségek és valamivel több szövegük is van.

Ha már a címmel is arra sarkalltam a kedves olvasót, hogy elküldjön az anyámba kommentben, akkor az alábbi gyűjtés legalább a halálomat kell, hogy maga után vonja. De ha hajlandóak vagyunk kicsit kitekinteni abból a mindössze három Star Wars filmből, ami egy keményvonalas  SW-rajongó kedvencei közé tartoznak (Új remény, A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér), akkor észrevehetjük, hogy az úgynevezett „expanded universe” (kibővített univerzum) gazdagon rendelkezik női hősökkel.

Yaddleyaddle

Az ismeretlen fajú Yodához képest csak fele annyi idős (477 éves) és maga is a Jedi Tanács tagja. Először a Star Wars képregények lapjain jelent meg, de a Baljós Árnyakban is megjelenik. Képregényes kalandjai során nagyon sok Jedit nevel fel, ismert könyörületességéről, és hogy édességet tart magánál, hogy meglepje vele tanítványait. A Klónok támadásába egyszerű, prózai okokból nem kerül be: túl költséges lett volna még egy Yodához hasonló részletességgel kidolgozott CGI-karakterre költeni. A Baljós árnyakban ugyanis még mindkét karakter bábanimációval készült.
Aurra SingEmlékeznek erre a képre?
aurra sing

Ő azon fejvadászok egyike, akik a Baljós árnyakban Sebulbától a fogatverseny idejére azt a feladatot kapják, hogy lőjék ki a konkurens versenyzőket. A karakter maga ebben a filmben tűnik fel először, ám csak az animációs sorozatban kap komolyabb szerepet. Tudniillik ő azon fejvadászok egyike, akik az ifjú Boba Fettet befogadják és nevelgetik. Érdekessége továbbá, hogy eredetileg Jedinek készült, ám családi tragédiák sora miatt végül inkább fejvadásznak állt, de volt konföderációs parancsnok és a Császár ügynöke is.
aurra sing 2
Aayla SecuraAbban közel minden Star Wars-rajongó egyetért, hogy az univerzum legszebb humanoidjai a női twi’lekek. (A férfi Bib Fortuna, Jabba tanácsadója például meglehetősen ronda). Viszont álljunk meg egy perce és emlékezzünk csak szegény Oolára, a táncoslányra, aki a Rancor fogai között végzi a hatodik epizódban. Hiányozni fogsz.

oola

Szerencsére Lucas viszont nem felejtette el a twi’-lek fajt és az új trilógiába is csempészett egyet belőlük egy Jedi-mester képében. Ő pedig nem más, mint a kék bőrű, kék pengéjű Aayla Secura. Már ifjú korában érzékeny volt az Erőre, mégis, amikor padawanként kezdett tanulni a Jedi Templomban, egy ideig kísértette őt a sötét oldal. Mesterének hála azonban sikeresen túljutott a krízisen, és méltó Jediként szolgálta a Köztársaságot. Mintha Lucasnak perverziója lenne twi’lekeket öldösnie, a harmadik részben veszti életét a meseszép Felucián a 66-os parancs következtében.

aayla
Ashoka Tanoashoka

Ashoka  a Klónháborúk idején válik Anakin Skywalker padawanjává. Amibe most ne menjünk bele, hogy jogilag lehetséges-e… a lényeg viszont, hogy bár sokan nem szeretik, meg kell védenem. Ashoka az animációs széria egyik legkidolgozottabb karaktere, aki igazán izgalmas utat jár be az évadok alatt, ugyanis a megfelelési kényszerrel küzdő padawanből egy, a rendet elhagyó renegáttá válik. Viszonya Anakinnal közel ugyanolyan, mint Anakinnak Obi-Wannal, mégis több van ebben a viszonyban, mint szimpla mester-tanítványa kapcsolat. Nem, nem kell romantikára gondolni, mindössze egy animációs sorozat képes volt arra, amire egy nagyjátékfilm nem: rétegelten mutatja be mester és tanítványa kapcsolatát.
Asajj Ventress

Ventress_Tranquility

Szintén az animációs sorozat egyik legkidolgozottabb karaktere a dathomiri születésű Ventress. (Darth Maul, az Uralkodó Dooku előtti tanítványa is erről a bolygóról származik, ám nem ugyanahhoz a fajhoz tartozik.) Ventresst gyerekkorában maga mellé fogadta egy Jedi-mester, akit több mint tíz évig követett, amikor viszont mestere meghalt, Ventress engedett dühének és a sötét oldal felé húzott. Ekkor ugyan magát már Sith-nek tartotta, hivatalos képzést Dookuval való találkozásáig nem kapott. Az Uralkodó viszont tartott tőle, hogy Ventress fékezhetetlensége veszélybe sodorja a hatalmát, így a Klónháborúk ideje alatt felszólította Dookut,  hogy végezzen tanítványával. Ventressnek így menekülnie kellett, és ekkor már nem csak a Jedik hanem a Sithek szemében is szálka volt. Szülőbolygóján találkozott az Éjnővérekkel, akik egy időre befogadták, de onnan is mennie kellett. Személyazonosságát titokban tartva egy időre beállt Boba Fett és Aurra Sing mellé fejvadászkodni, de a Jedik végül megtalálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik