Élet-Stílus

Egészségesen feküdt le, némán kelt fel a másfél éves kisfiú

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 14:49

A 16 hónapos Ross rendellenessége annyira ritka, hogy még rendes orvosi neve sincs.

Elnevezés híján, a szakemberek csak „15q11.2”-ként hivatkoznak arra a ritka kromoszóma rendellenességre, ami a Rosshoz hasonló betegeknél, általában kommunikációs nehézségeket és beszédképtelenséget okoz. A brit édesanya, Becky Lane szerint fiánál, Rossnál egyik pillanatról a másikra jelentkeztek a tünetek.

„Ugyanolyan átlagos este volt, mint bármelyik. Ross mindössze 16 hónapos volt, és bár csak szavakat, de már beszélt is” – mondja, majd hozzáteszi, mikor lefektette gyermekét, minden rendben volt. „Ross mielőtt álomba szenderült volna, jó éjszakát kívánt. Látszólag teljesen egészséges volt.”

Kép forrása: mirror.co.uk

A rémálom másnap kezdődött. Becky azt mondja, fia másnap úgy ébredt, hogy képtelen volt megszólalni. „Torkaszakadtából üvöltött, és bár látszott, hogy nagyon próbálkozik, egyszerűen képtelen volt formálni a szavakat. Ez pedig még jobban elkeserítette, ami miatt még erőteljesebben sírt.”

Mikor rádöbbent, hogy fia fizikailag képtelen arra, hogy szavakat formáljon, orvoshoz vitte gyermekét. Egyik vizsgálat követte a másikat, mire kiderült, hogy a problémáját a 15q11.2 elnevezésű kromoszómarendellenesség okozza. „A 15-ös kromoszómájának hiányzik egy kis darabja, ez okozta a beszédképtelenséget és az orvosok szerint ez lehet a felelős Ross hangulatingadozásaiért és dühkitöréseiért is.”

Becky azt mondja, az elmúlt években minden idejüket orvosnál és terapeutáknál töltötték. „Ross megtanult jelelni és ma már újra beszél. Igaz, még mindig nehezen és még mindig csak szavakat.” Az anya szerint fia legalább két évvel van lemaradva vele egykorú társaitól, épp ezért nagyon szégyenlős.

Családjával most arra készül, hogy felkeresi azt a clevelandi Mikulást aki a múlt héten vált világhírűvé azzal, hogy jelnyelven beszélgetett kívánságairól egy siket kislánnyal.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.