Élet-Stílus

Először szavazhatnak a szaúdi nők, de ez nem olyan hatalmas előrelépés, mint első ránézésre tűnik

Indulhatnak a helyi választásokon is, olyan nagy horderejű dolgokról dönthetnek, mint a parkszépítés és az utcasöprés.

Először szavazhatnak, és először indulhatnak nők a szaúd-arábiai területi választásokon, amelyet ezen a hétvégén tartanak. A hétezer induló között 900 nő van.

Az Independent arról ír, hogy a brit nők már 1918, az új-zélandiak 1893 óta élvezhetik ezt a jogot, Szaúd-Arábiában pedig régóta tartó küzdelem árán nyerték el, de az olajmonarchiának még van hová fejlődnie a nemi egyenlőség terén. A lépés azért is jelképes, mert a hatalom nagyrészt a király kezében összpontosul.

A szaúdi törvények szerint most már minden 18 év fölötti személy szavazhat. Ugyanakkor a 21 milliós országban 1,35 millió férfi regisztrált a választásra és csak 131 ezer nő. Túl nagy demokratizálódásról azért sem beszélhetünk, mert a szaúdi helyi önkormányzatok tevékenysége nagyrészt a szemétszállítás, utcaseprés és parkszépítés területére korlátozódik.

A nemi egyenlőség még azért is messze van, mert a nők továbbra is egész testüket elfedő öltözékben tehetik ki lábukat az utcára, csak a szemük és a kezeik maradhatnak fedetlenek. Ezt a vallásrendőrség könyörtelenül betartja, akik meg is verik a törvény ellen vétőket.

Sőt, a nőknek más férfiakkal sem szabad találkozniuk családtagjaikon kívül, és nyilvános térben szinte mindig kell, hogy legyen férfi kíséretük. Az iskolákban, munkahelyeken elkülönítik egymástól a nemeket, a legtöbb épületnek külön bejárata van férfiak és nők számára.

A nők autót sem vezethetnek Szaúd-Arábiában, bár az 1990-es évek óta kampányolnak ezért a jogért. Ennek keretében több nőjogi aktivista tiltakozásul meg is szegte a törvényt, volán mögé ült, büntetésből elvették az útlevelüket.

A szaúdi nők igazából semmit nem csinálhatnak férfi gyámjuk hozzájárulása nélkül, nem utazhatnak, nem intézhetnek hivatalos ügyeket, még orvosi beavatkozáson sem eshetnek át. Igaz, hogy egyre több a dolgozó és vállalkozó nő, de még egy bankszámlanyitást sem végezhetnek egyedül. Innen nézve még a választójogon túl is van hova fejlődnie az egyenlőségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik