Élet-Stílus
Aljazi al-Hussaini, a candidate for the municipal council in the town of Diriyah, on the outskirts of the Saudi capital Riyadh, shows an electoral campaign license issued by the central municipal elections committee on November 29, 2015. Women in Saudi Arabia begin their first-ever electoral campaign on November 29, a step forward for both women’s rights and the kingdom’s slow democratic process. Hundreds of Saudi women began campaigning for public office, in a first for women in the conservative Muslim kingdom's slow reform process even as two activists were disqualified. AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE / AFP / FAYEZ NURELDINE

Először szavazhatnak a szaúdi nők, de ez nem olyan hatalmas előrelépés, mint első ránézésre tűnik

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 12. 08. 21:45

Indulhatnak a helyi választásokon is, olyan nagy horderejű dolgokról dönthetnek, mint a parkszépítés és az utcasöprés.

Először szavazhatnak, és először indulhatnak nők a szaúd-arábiai területi választásokon, amelyet ezen a hétvégén tartanak. A hétezer induló között 900 nő van.

Az Independent arról ír, hogy a brit nők már 1918, az új-zélandiak 1893 óta élvezhetik ezt a jogot, Szaúd-Arábiában pedig régóta tartó küzdelem árán nyerték el, de az olajmonarchiának még van hová fejlődnie a nemi egyenlőség terén. A lépés azért is jelképes, mert a hatalom nagyrészt a király kezében összpontosul.

A szaúdi törvények szerint most már minden 18 év fölötti személy szavazhat. Ugyanakkor a 21 milliós országban 1,35 millió férfi regisztrált a választásra és csak 131 ezer nő. Túl nagy demokratizálódásról azért sem beszélhetünk, mert a szaúdi helyi önkormányzatok tevékenysége nagyrészt a szemétszállítás, utcaseprés és parkszépítés területére korlátozódik.

A nemi egyenlőség még azért is messze van, mert a nők továbbra is egész testüket elfedő öltözékben tehetik ki lábukat az utcára, csak a szemük és a kezeik maradhatnak fedetlenek. Ezt a vallásrendőrség könyörtelenül betartja, akik meg is verik a törvény ellen vétőket.

Sőt, a nőknek más férfiakkal sem szabad találkozniuk családtagjaikon kívül, és nyilvános térben szinte mindig kell, hogy legyen férfi kíséretük. Az iskolákban, munkahelyeken elkülönítik egymástól a nemeket, a legtöbb épületnek külön bejárata van férfiak és nők számára.

A nők autót sem vezethetnek Szaúd-Arábiában, bár az 1990-es évek óta kampányolnak ezért a jogért. Ennek keretében több nőjogi aktivista tiltakozásul meg is szegte a törvényt, volán mögé ült, büntetésből elvették az útlevelüket.

A szaúdi nők igazából semmit nem csinálhatnak férfi gyámjuk hozzájárulása nélkül, nem utazhatnak, nem intézhetnek hivatalos ügyeket, még orvosi beavatkozáson sem eshetnek át. Igaz, hogy egyre több a dolgozó és vállalkozó nő, de még egy bankszámlanyitást sem végezhetnek egyedül. Innen nézve még a választójogon túl is van hova fejlődnie az egyenlőségnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.