Élet-Stílus

A Dzsungelből rohamozzák meg a kamionosokat Calais-ban

Ahogy egyre nehezebb átjutni Angliába, egyre nagyobbra nő a sátortábor a Csatorna közelében.

A Daily Mail írt beszámolót a calais-i sátortáborról, amely egész kisvárossá nőtte ki magát. A franciaországi városból indulnak kompok a La Manche-csatornán át, és a közelben van a Csatorna-alagút bejárata is, ezért rengeteg menedékkérő próbálkozik átjutni Nagy-Britanniába a legkülönbözőbb módszerekkel, aminek főleg az erre közlekedő kamionosok isszák meg a levét.

Europress
Europress

A menekülttábort leginkább a „Dzsungelként” emlegetik. Itt már nemcsak sátrak vannak, ahol éjszakánként meghúzzák magukat az emberek, hanem üzletek, vendéglők, könyvtárak is nyíltak. A „Piacnak” nevezett központban színházsátor, művészeti galéria és még éjszakai klub is van. Ezt eritreiak üzemeltetik, és az erős muszlim jelenlét ellenére alkoholt is lehet kapni. Mecsetek, templomok is vannak, „A Dzsungel könyve” nevű könyvesboltban pedig angol- és franciaórákat tartanak.

Europress
Europress

A tábor először csak rövid tartózkodásra szolgáló pihenőhely volt. Itt várták ki az első adandó alkalmat az emberek, hogy illegálisan átjussanak Nagy-Britanniába. Mostanra viszont szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, letörték az embercsempészetet is, így egyre nehezebb vállalkozás átkelni a Csatornán. Ettől függetlenül mindenki erről szövöget álmokat a Dzsungelben.

Europress
Europress

A látszólagos fesztiválhangulat mögött persze nagy a feszültség, sokan még folyamatosan próbálkoznak, igyekeznek megállítani a járműveket, hogy elbújjanak rajtuk. Nemrég egy magyar kamionosnál is kiverték a biztosítékot az áldatlan állapotok, egy ponton a kormányt is ráhúzta az út szélén vonulókra azon a videón, amit feltöltött a calais-i helyzetről.

Europress
Europress

A közelmúltban többen is meghaltak, ezért egyre kevesebben próbálkoznak. Egy 25 éves szudáni férfi azt mondta: szeretne eljutni Angliába, de az életét nem akarja kockára tenni ezért, ha már túlélte a polgárháborút, nem ilyen véget képzel el magának.

Europress
Europress

A jótékonysági szervezetek gondoskodnak minden létszükségletről, meleg ételt biztosítanak, jogi tanácsadást nyújtanak. De számos üzlet is nyílt, amiket főleg kurdok, eritreiak és afgánok működtetnek, itt pénzért lehet ételt vagy cigarettát venni. A legkelendőbb áru az energiaital – az afgán árus azt mondta, az emberek az átjutással való próbálkozás közben elfáradnak, így ezt isszák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik