Élet-Stílus

Ugye jól megfőzi a babot? Itt a 21 legveszélyesebb étel!

21 olyan ételt mutatunk be, aminek elfogyasztásakor érdemes résen lenni. Érdekes, hogy a listára nemcsak egzotikus keleti és afrikai ételek kerültek fel, hanem olyanok is, amelyeket az átlag nyugati ember is fogyaszthat.

Az étel nem csak úgy lehet veszélyes, hogy az ember félrenyeli a falatot, és megfullad, vagy úgy, hogy a családtagok összeveszve az utolsó süteményen egymás torkának ugranak. Egyes eledelek olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek súlyosan károsíthatják az ember szervezetét. Az IFL Science összeszedte a 21 leghalálosabb kaját.

Fugu

A japán szó egyszerre jelzi a gömbhalat és az állat húsából készült ételt. A hal egy igen veszélyes neurotoxint tartalmaz, amely az élőlény májában a leggyakoribb – és éppen ez a szerve a legkedveltebb ínyenc falat. A nem megfelelő elkészítés miatt a hal elfogyasztása olyan bénulást okozhat, amely nem károsítja a vérkeringést, ezért az áldozat végig tudatánál marad, de akár bele is halhat a mérgezésbe. Éppen ezért a japán kormány szabályozta a fugu éttermi felszolgálását. A séfeknek egy 3-4 évig tartó képzésen kell részt venniük, mielőtt elkészíthetik a halételt.

Afrikai ökörbéka

Az afrikai békafaj akár 24 centiméteresre is megnőhet, tömege elérheti a 2 kilogrammot. Namíbiában közkedvelt  csemege, de csak meghatározott ünnepeken fogyasztható, és csak akkor, ha az állat már teljesen kifejlett. A még nem ivarérett egyedek olyan anyagokat hordoznak, amelyek veseelégtelenséget okozhatnak.

Ackee

Jamaica nemzeti gyümölcse igen veszélyes. Csak akkor fogyasztható, ha teljesen érett, és önmagától nyílik ki, felfedve fekete magjait. Éppen ezek a magok mérgezők, hipoglicint tartalmaznak, elfogyasztva heves hányást okozhatnak.

Sannakji

A koreai nemzeti étel olyan bébi polipot tartalmaz, amelyet élve darabolnak fel, majd azonnal tálalnak. Mivel a karokon lévő szívókorongok még aktívak, könnyen megtapadhatnak a fogyasztó torkában, így fulladást okozhatnak. Az étel titka a jó technika: a megfelelő rágás és a gyors nyelés.

Vérkagyló

A Kínában népszerű étel veszélye abban rejlik, hogy a vérkagyló oxigénszegény környezetben él, így jóval több vírus és baktérium telepszik meg benne, többek között a hepatitis A, a hepatitis E, a tífusz és a vérhas.

Hákarl

Az izlandi ételt grönlandi cápából készítik. A halat 6 hónapig felakasztva szárítják, ugyanis a testében nincs húgyvezeték. A szennyező anyagok ezért a bőrén keresztül távoznak, a megfelelő elkészítés nélkül a hal fogyasztása végzetes is lehetne.

Casu marzu

Az elnevezés olasz eredetű, rothadt sajtot jelent. A szardíniai juhsajt csak erős gyomrúaknak ajánlott: addig érlelik lefedve, amíg a legyek bele nem petéznek. A lárvák megerjesztik a sajtot, de elfogyasztásuk kikezdheti a bélfalat.

Ecsizen kurage

A japán medúza gyakran él tonhalak testén, ezért is válhatott nemzeti étellé. A fogás csak akkor fogyasztható, ha az összes mérgező testrészét eltávolították, és teljesen átsütötték.

Fesikh

Az ételt egy egyiptomi Sam el-Nesszim nevű tavaszünnep alkalmával fogyasztják, és rohasztott márna húsából készítik. A halat egy éven keresztül szárítják sóban a napon, mielőtt elfogyasztanák.

Manióka

A nedves meleget kedvelő növényt Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában termesztik, de Európában is igen közkedvelt. A tápióka néven is ismert növény gumóját használják fel az élelmiszer- és a takarmányiparban. A levelei és a gyökerei is tartalmaznak ciánt, ha fogyasztás előtt nem készítik el megfelelően, akár halált is okozhat.

Majomagy

Az elsősorban Ázsiában népszerű, ételként számon tartott majomagyat nyersen, főzve és sütve is fogyasztják. A környezetvédők tiltakoznak a fogyasztása ellen, ha az ember mégis eszik belőle, kiteszi magát annak, hogy elkapja a Creutzfeld-Jakob betegséget. A halálos kimenetelű kór a központi idegrendszert támadja, és teljesen elsorvasztja azt.

Kepayang

Az Indonéziában és Malajziában őshonos fa termése igen mérgező, hidrogén-cianidot tartalmaz. Csak az után fogyasztható, hogy a gyümölcsöt teljesen megfőzték, és a héja is megpuhult. Egy másik hatásos eljárással egy hónapig erjesztik elásva, hamu és banánlevél alatt. Az erjesztés után a hidrogén-cianidot vízzel mossák ki.

Bodza

A bodza termése csak akkor fogyasztható, ha teljesen érett, és megfelelően kezelik. A növény ágai, levelei és magjai ciánt tartalmaznak, ha nem elég gondosan készítik el, fogyasztása heves hasmenést, görcsöket és rohamokat okozhat.

Kesudió

Kevesen tudják, de a nyers kesudió veszélyes. A magot vagy megfőzik, vagy megpörkölik, hogy eltávolítsák a mérgező anyagot, amely a fa gyantájában található. A gyanta fogyasztása nagy mennyiségben akár halált is okozhat.

Vörös vesebab

Az egyik legelterjedtebb bab, Bud Spencer kedvence, fitohemagglutinint tartalmaz. A babot legalább tíz percig kell főzni forrásban lévő vízben, különben mérgezést okozhat. Nem ritka, hogy a rosszul elkészített bab miatt hívják a mentőt a pórul járt fogyasztóhoz.

Rebarbara

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, egy olyan maró hatású anyagot, amely kikristályosodhat a vesében. A mérgezés tünetei a nehéz légzés, hányinger, hasmenés, szemfájdalom, égő érzés a szájban és torokban, valamint a véres vizelet.

Sárgabarack

A sárgabarack a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan egészséges, de magja cianogén-glükozidot tartalmaz, ami ciánmérgezést okozhat. Rengeteg regisztrált haláleset van, amelyet a nagy mennyiségű barackmag fogyasztása okozott.

Durian

A Dél-Kelet Ázsiából származó, kellemetlen szagú gyümölcs nem megfelelő elkészítés mellett mérgező lehet. A magok ciklopropánt tartalmaznak, amely sütés nélkül veszélyes. A gyümölcsöt nem tanácsos alkohollal fogyasztani, mert gátolja az alkohol melléktermékeinek lebontását.

Ezüstsávos gömbhal

Bár nem számít elterjedt ételnek, a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén sok helyen fogyasztják csemegeként. A mája, bőre és több szerve is fokozottan mérgező. Elfogyasztva keringési zavarokat és bénulást okozhat.

Hot dog

A nagy kedvenc gyakran felelős fulladásért. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint az étel az esetek 17 százalékban okozza a 10 év alatti gyerekek fulladását.

Csillaggyümölcs

A gyümölcs olyan neurotoxinokat tartalmaz, amely az agyban és vesében okozhat problémát. Akár 1 deciliter gyümölcslé elfogyasztása is mérgezést okozhat, ha egy olyan személy issza meg, aki veseproblémákkal küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik