Élet-Stílus

A képmanipulációk már a Photoshop megjelenése előtt is hódítottak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 03. 17:12

Az interneten minden nap több százszor találkozunk manipulált fotókkal, melyek száma a Photoshop és hasonló képszerkesztő alkalmazások utóbbi két évtizedben történő megjelenése, fejlődése és elterjedése miatt exponenciálisan nő. A képmanipuláció azonban már a fotográfia hőskorában, az 1800-as évek végén is létezett, sokszor jóval érdekesebb, vagy szórakoztatóbb látványt létrehozva, mint modern társaik.

A brit fotográfus, William Henry Wheeler legtöbb fotóalanya póznán, vagy kardján tartja a fejét, így ez a két, 1875-ben fényképezett férfi is.

A saját fejével zsonglőrködő férfi, névtelen francia művész munkája, 1880 körül

L. Wallak: Fodrász és ügyfél, 1885 körül

Fejetlenség

A tengerentúlon két fotós, William H. Martin és Alfred Stanley Johnson Jr. honosította meg a nagyotmondó képeslapok műfaját, melyeken a különböző városok, vagy államok büszkélkedhettek el óriási (nyilvánvalóan fiktív) halfogásaikkal, zöldségeikkel, vagy épp gyümölcseikkel.

A cottingley-i tündérek, 1917-1920

Két angol kislány, a tizenhat évesen már képzett fényképésznek számító Elsie Wright, és a hétéves Frances Griffiths 1917-1920 közt készítették el legendássá vált, öt képből álló sorozatukat, melyeken táncoló és játszó tündérek látsznak. A képeken semmiféle nyoma nincs manipulációnak, a lányok pedig egészen 1981-ig kitartottak azok valódisága mellett.

A képek valószínűleg könyvből vagy újságból kivágott képek ügyes elrendezésével adják azt a hatást, mintha tényleg apró lények lennének a lányok körül.

Férfi a háztetőn, tizenegy emberrel a vállán, névtelen amerikai művész 1930 körüli alkotása

Trick photo of man standing on edge of building with 11 men  in formation on his shoulders

Síelés Egyiptomban, 1938

Az eltűnt komisszár, 1940

Nyikolaj Jezsov 1936-1938 között a Szovjetunió belügyi népbiztosa (az NKVD vezetője), 1937-1938-ban pedig állambiztonsági főkomisszár volt, így a felső fotón még büszkén lépkedhetett Sztálin mögött.

Befolyása 1938-ban rohamosan csökkenni kezdett, felmentését kérte az NKVD éléről, 1939 tavaszán pedig minden tisztségétől megfosztották. Április 10-én letartóztatták, a következő év februárjában pedig kivégezték. Ezután persze kellemetlenné vált a jelenléte a fotókon, így egyszerűen leretusálták a fotóról.

Mussolini, a hős, 1942

A lovat eredetileg egy férfi tartotta, míg a Duce hősies pózba vágta magát, de őt persze később leradírozták a képről.

A szovjet vezetők márpedig nem isznak alkoholt!

A nyugat-német kancellár, Willy Brandt és Leonyid Brezsnyev 1971-es találkozóján készült egyik fotón három sörösüveg látszik az asztalon. A német lapok a képet az üvegekkel, a szovjetek anélkül hozták le.

Fotók: Photography Museum, Wikimedia Commons, Dias of Diaz, Col. Milquetoast’s Blogtvnet PetaPixel és Wisconsin Historical Society.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.