Élet-Stílus

A zika-láz miatt terjed a kisfejűség Brazíliában

Az afrikai betegség lehet a felelős a születési rendellenességek számának megszaporodásáért.

A brazil egészségügyi minisztérium szerint a szúnyogok által terjesztett betegség áll a mikrokefáliás (kisfejűség) esetek számának robbanásszerű megnövekedése mögött. A minisztérium szerint a zika-láz mostanáig két felnőtt halálát okozta az országban és múlt év júliusa óta legkevesebb 739 gyermek – az éves átlag mintegy ötszöröse – jött világra súlyos agyi és koponya elváltozással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapata jövő héten érkezik Brazíliába.

A brazil egészségügyi minisztérium szerint az orvosok zika-vírust találtak egy mikrokefáliával született csecsemő vérében és szöveteiben az északkeleti Ceará államban.

Az Afrikából származó vírus idén áprilisban jelent meg Brazíliában és eddig 18 szövetségi állam 311 városában 1248 embert betegített meg. Az esetek többségét az ország északkeleti részén regisztrálták, de hamarosan a délkeleti régióban, Rióban és Sao Paulóban is felütötte a fejét.

A világon elsőként egy belémi férfi halt bele a zika-lázba, akit korábban lupusz – az immunrendszer betegsége – miatt kezeltek. A második haláleset ugyancsak Pará államban történt: a 16 éves lány dengue-láz gyanújával került kórházba, ám kiderült, hogy később a zika-láz okozta a halálát.

A betegség elsőre viszonylag ártalmatlannak tűnik, pár napig tartó bőrkiütéssel és lázzal jár. A minisztérium azonban óva inti a fertőzött területeken élő nőket attól, hogy most essenek teherbe – írta a BBC News.

A zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A minisztérium komoly egészségügyi kockázatnak nevezte a betegséget és hangsúlyozta, hogy mielőbb hozzá kell látni az Aedes aegypti szúnyogok számának csökkentéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik