Élet-Stílus

December 1. Az AIDS világnapja

Amikor meglátom Freddye Mercuryt, aki a kedvenc előadóm, vagy meghallom Bruce Spingteen Philadelphia utcáin című számát ugyanaz jut eszembe. Az AIDS. Ezt a videót még nem sikerült sírás nélkül végignéznem.

Napjainkban Charlie Sheen coming out-ja, vagy az általa fertőződött nők esete szinte már csak alulról súrolja az ingerküszöböt, pedig nem lehet elégszer elmondani milyen veszedelmes kór, és mennyire fontos a védekezés, a megelőzés. A celeb és művészvilág botrányos esetei azonban csak a jéghegy csúcsa, mert az egész világon 34,3 millió a fertőzött, közülük 24,5 Afrikában a Szaharától délre él.

Magyarországon 1986-ban vezették be a szűrővizsgálatot. Azóta 939 HIV fertőzöttet regisztráltak, akikből 389 vált AIDS beteggé. Közülük 231-en haltak meg.

Az AIDS sokad magával szexuális úton terjedő krónikus vírusbetegség, és még nem gyógyult meg belőle senki. Elsődleges tünetei az influenzához hasonlóak, láz, torokfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, ízületi fájdalom. Súlyos szövődményei, bőr tünetei vannak, az utolsó évek rendkívül rossz életminőséggel, fájdalommal járnak. Aki megfertőződik az fertőzőképes marad mindvégig.

Fertőződni szexuális érintkezés során lehet testnedvekkel, vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal. Valamint fertőzött tűtől intravénás kábítószer használattól. A magzat fertőzött anyaméhben az anyai vértől is fertőződik.

Csak megelőzni lehet gyógyítani nem!

A megelőzés módja a jó minőségű, kizárólag egyszer használt condom, gumióvszer, és a párok hűsége.

Három éve használnak egy megelőzést biztosító Truvada nevű gyógyszert, – ami a AIDS elleni gyógyszer két hatóanyagát tartalmazza- és az Egyesült Államokban engedélyeztek. A  szert rendszeresen szedők, ha betartják a condom használatát is, 100 %-ig védettek tudnak maradni. Ezt  San Fransiscóban 657 homoszexuális férfin figyelték meg.

Szűrővizsgálattal, egy vérvételből kimutatható a HIV, de 1-3 hónapos friss fertőzést az úgynevezett ablak periódusban még nem észlel a teszt.

 

Vigyázzatok kérlek magatokra, akár férfi akár női új partneretek van!

Condom mindig legyen nálatok, és ne féljetek használni!

Puszi Bársony! :)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik