Élet-Stílus

Törölték az egyetelmi jógaórát, mert kulturális népirtással vettük el az elnyomott népektől

jóga (jóga, )
jóga (jóga, )

Kanada nem viccel, ha arról van szó, hogy rendesen be kell fűteni a toleranciavonat kazánját. A jóga mostanra a világ egyik legnépszerűbb sportja lett, sőt, lehet, hogy ön, kedves olvasó, is szívesen űzi. Ebben az esetben ön, kedves olvasó, egy rohadék imperialista elnyomó, aki kizsákmányolt népek kulturális holttestén ászanázik.

Az egyik kanadai egyetemen konkrétan betiltották ezt az elnyomó sportágat, pedig ingyen óra volt belőle, amit úgy terveztek meg, hogy a mozgásszervi fogyatékkal élők is járni tudjanak. Jennifer Scharf, az óra vezetője kapott egy emailt, amiben annyit közöltek, hogy idén nem veszik be a tantervbe az ingyenes jógaórát. Az üzenetet az Ottawai Egyetem diákszövetsége írta. Alájuk tartozik ugyanis az a hátrányos helyzetű fiatalok központja, ami az órát szervezte. A diákszövetség önmagáról egyéként azt írja, hogy a hallgatók politikai eszközeként működik az egyetemen. Nem túloztak.

Amikor Scharf rákérdezett, hogy ezt most így hogy, azt válaszolták, hogy a jóga ugyan nagyon jó ötlet, de érdemes figyelembe venni a kulturális kontextust is. Ők ugyanis hallottak diákokat arról panaszkodni, hogy zavarja őket, ahogy a jógát gyakorolják. A jóga szerintük mostanában komoly vita tárgya, mert sok kultúrában szent spirituális gyakorlat, és ezeket a kultúrákat a történelem során komoly elnyomásnak és kulturális genocídiumnak tették ki a fennsőbbrendű nyugati imperializmus. Meg amúgy most épp kevés emberük is van, ezért majd még átgondolják, hogyan lehetne a jógát befogadóbbá tenni, és akkor akár folytathatják is.

Scharf azt válaszolta, hogy persze, érti a dolgot, de ez végső soron csak nyújtás, amit nem muszáj jógának nevezni. Felőle lehet “nyújtás a spirituális egészségért” is, csak csinálják.

:(((((

Ajánlott videó

Olvasói sztorik