Élet-Stílus

Nagyon meg lehet szívatni a macskákat uborkával, de nem szép dolog

Fura hóbort terjed a macskatulajdonosok körében: videóra veszik, amint egy uborkával (kígyó, nem savanyú) megijesztik kedvencüket, jót nevetnek rajta, majd hogy mások is röhöghessenek, felrakják a kippet a Youtube-ra. Íme, egy válogatás:

A zöldség láttán hirtelen a plafonig ugró macskák persze tényleg rettenetesen viccesek, de talán meg kellene fordulnia a gazdik fejében a kérdésnek, hogy vajon mennyit ártanak a kedvencüknek azzal, ha szívbajt hozzák rá.

„Nem helyes dolog stresszhelyzetbe hozni egy állatot, de ha valaki ezt azért teszi, mert viccesnek találja, annak nagyon megkérdőjelezhető az embersége” – mondta a National Geographic-nek Jill Goldman, kaliforniai etológus.

Egyetért vele John Bradshaw, a Bristol Egyetem macskaviselkedés-szakértője is, csak annyit tesz hozzá, hogy szerinte a videók feltöltői a nem csak gonoszságot művelnek, de másokat is erre uszítanak.

A szakértők szerint az uborka a macskák védekező ösztönére hat, hiszen olyan helyen látják a zöldséget, ahol egyébként nem kellene lennie, és valószínű, hogy a zöld színe miatt elsőre veszélyes betolakodónak, például kígyónak nézik. A videókon megfigyelhető, hogy gyakran az etetőtálkáik mellett lepik meg a macskákat a gazdik, ami különösen kegyetlen dolognak számít, hiszen az állatok agyában az a biztonság helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik