Élet-Stílus

Nekimentek az oltásellenesek az anyának, mert videót posztolt beteg gyerekéről

A négyhónapos kisfiú hetek óta egy olyan betegség miatt van veszélyben, ami ellen létezik védőoltás.

És talán éppen ez, no meg a kimerültség sarkallta arra az ausztrál fiúcska édesanyját, a brisbane-i Rebecca Harremannt, hogy billentyűzetet ragadjon, és arra kérje a szülőket, egy percig se hezitáljanak, ha védőoltásról van szó.

„Fáradt vagyok. Elképesztően fáradt. Három hete vagyok „szolgálatban” a beteg kisfiam mellett, és minden alkalommal, mikor köhög, attól rettegek, hogy egyszer csak leáll majd a légzése. Minden. Egyes. Köhögésnél”

-írta a nő, majd hozzátette, négyhónapos gyermeke, Justin 23 napja szamárköhögésben szenved. Egy olyan betegségben, ami ellen létezik hatékony védőoltás, és amit valószínűleg olyasvalakitől kapott el – az utcán, az orvosi rendelőben, vagy bevásárlás közben -, aki nem volt beoltva.

Rebecca a poszthoz egy friss videót is mellékelt gyermekéről. Egész pontosan arról, ahogy a kisfiú 23 nappal a megfertőződése után köhög. Elárulja, az orvosok szerint ez már egy „jó” köhögés, ami azt jelzi, hogy lassan túl vannak a nehezén.

„A jó köhögés alatt azt értem, hogy ez tulajdonképpen semmiség ahhoz képest, ami eddig volt. Még igazi köhögőrohamnak se nevezném, hiszen olyankor az egész arcocskája elkékül, és szinte küzd a levegővételért két köhögés között.”

Rebecca a kétségbeesett írásban elárulta, nincs orvosság, vagy gyógymód, ami ebben a helyzetben segítene kisfián.

„Azzal biztatnak, hogy mivel elég idős, és megkapta már az első oltásait, jó eséllyel kigyógyul a betegségből. Addig pedig, míg erre sor kerül, nem tehetünk mást, mint várunk. Legfeljebb oxigént adhatunk neki, de más gyógymód nincs.”

Az anya kijelentette, az elmúlt hetek eseményei után senki és semmi nem tudja meggyőzni a védőoltások, vagy a nyájimmunitás káros voltáról.

„Nem érdekel, hogy a védőoltásoknak van mellékhatásuk. Magától értetődő, hogy nem mindenkinél működnek egyformán, hiszen még a különféle ételekre, anyagokra és gyógyszerekre is máshogy reagál mindenki”

-írja, majd hozzáteszi, azzal, ha beadatja a védőoltást legalább tett valamit, hogy megakadályozza ezt a szörnyűséget.

„Inkább, mint hogy üljek otthon karba tett kézzel, és ne csináljak semmit.”

Miután közzétette a videót, Rebecca posztja szélvész gyorsan kezdett terjedni az interneten. Eddig 24 ezernél is többen osztották meg. Voltak, akik támogatásukról biztosították az édesanyát, és persze olyanok is, akik megpróbálták meggyőzni őt arról, hogy az oltás rossz. Egy következő posztjában Rebecca elárulta, a videó közzététele óta több száz levelet kapott oltásellenesektől, akik túl azon, hogy megpróbálták őt meggyőzni az igazukról, kétségbe vonták azt, hogy jó anya lenne.

„Álmomban se gondoltam volna, hogy lesznek olyan emberek, akik csak azért írnak nekem, hogy közöljék, nincs igazam. Épp ezért leszögezném: a posztommal nem akartam senkit megbántani, csupán leírtam a véleményemet. Úgy hiszem, csak úgy, mint az oltások ellenzőinek, nekem is jogom van megosztani a világgal a tapasztalataimat és azt, amit ezzel kapcsolatban érzek.”

Ha mindenkit beoltanának, nem lenne szamárköhögés

A világon évente 30-50 millióan kapják el a Bordatella pertussist. A kórokozót, ami a súlyosan fertőző szamárköhögésért felel. A legfrissebb adatok szerint a betegek közül 300 ezren nem élik túl a szövődményeket.

A Gram-negatív, pálcika alakú kórokozó leginkább a kisgyerekeket fertőzi meg. Megfázásszerű tünetekkel indul, és a betegség első fázisában csak enyhe tüneteket produkál: tüsszögés, orrfolyás, enyhe láz jelentkezik. Aztán a második szakaszban előjönnek a jellegzetes köhögésrohamok, megnő a valószínűsége a szövődményeknek – amilyen a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás – is.

A kórokozót a 16. században írták le először, az első oltóanyagot pedig 1933-ban fejlesztették ki. Azóta a betegség ellen a Di-Per-Te kombinált vakcina jelent védelmet, ami diftéria és tetanusz toxoidból, valamint elölt Bordetella pertussis sejteket NEM tartalmazó alkatrészeiből áll.

Nem Rebecca az egyetlen ausztrál szülő, aki a közösségi oldalán kelt ki az oltásellenes mozgalmak tevékenysége ellen. Idén márciusban egy kétségbeesett apa, bizonyos Greg Hughes emelte fel a hangját a védőoltást ellenzők ellen, miután pár hetes kisfia meghalt a szamárköhögés miatt. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik