Élet-Stílus

Csomagolási hiba miatt esett teherbe 113 nő

Azt hitték fogamzásgátlót szednek, csakhogy a hiba miatt gyógyszer helyett placebót kaptak.

A hibára, ami végül 113 amerikai nő számára bizonyult sorsfordítónak, 2011-ben derült fény, véletlenül: egy gyógyszerész vette észre, hogy a fogamzásgátló tabletták csomagolásán nem, vagy csak rosszul látszik a lejárat dátuma.

Kiderült, hogy a hiba nem csak a lejárati időt érintette: a többfázisú fogamzásgátlók tablettái rossz sorrendben kerültek a csomagolásba. Ezek a készítmények csak akkor hatékonyak, ha a nők megfelelő sorrendben szedik be a tablettákat. Csakhogy ebben az esetben, a hiba miatt, hiába szedték rendszeresen, a csomagolás útmutatását követve a tablettákat, azok teljesen hatástalanok voltak.

A gyanútlan nők gyakorlatilag hónapokig placebót szedtek a fogamzásgátló helyett.

A botrány kipattanásakor az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság figyelmeztette a gyártót, hogy hibájuk súlyos következményekkel járhat majd: nem várt terhességeket okozhat, amiért vállalniuk kell a felelősséget.

Most, 4 évvel az események után már az is biztos, hogy 26 államban legalább 117 nőt érintett a hiba. Közülük 113 teherbe is esett a tabletta hatástalansága miatt, 94-en pedig az így fogant babát meg is szülték. Ez a 113 nő most úgy döntött, peres úton vesz elégtételt a hibás tablettát piacra dobó gyógyszergyáron.

A nőket képviselő ügyvéd szerint több millió dolláros kártérítés lehet a dologban, a nők ugyanis szeretnék kifizettetni a gyógyszergyárral az orvosi költségeiket, a testi- és lelki sérüléseiket és a nem várt gyermekek felnevelésének költségeit is – írja a philly.com.

A bíróság az ügyben úgy határozott, egyesével vizsgálja majd meg az érintett nők kártérítési követelését, hogy kiderüljön, terhességüket valóban a hibás gyógyszerek okozták-e.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik