Élet-Stílus
A pretty young woman looking at her contraceptive pills. Shallow depth of field, the focus is on the pills.

Csomagolási hiba miatt esett teherbe 113 nő

24.hu
24.hu

2015. 11. 13. 11:13

Azt hitték fogamzásgátlót szednek, csakhogy a hiba miatt gyógyszer helyett placebót kaptak.

A hibára, ami végül 113 amerikai nő számára bizonyult sorsfordítónak, 2011-ben derült fény, véletlenül: egy gyógyszerész vette észre, hogy a fogamzásgátló tabletták csomagolásán nem, vagy csak rosszul látszik a lejárat dátuma.

Kiderült, hogy a hiba nem csak a lejárati időt érintette: a többfázisú fogamzásgátlók tablettái rossz sorrendben kerültek a csomagolásba. Ezek a készítmények csak akkor hatékonyak, ha a nők megfelelő sorrendben szedik be a tablettákat. Csakhogy ebben az esetben, a hiba miatt, hiába szedték rendszeresen, a csomagolás útmutatását követve a tablettákat, azok teljesen hatástalanok voltak.

A gyanútlan nők gyakorlatilag hónapokig placebót szedtek a fogamzásgátló helyett.

A botrány kipattanásakor az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság figyelmeztette a gyártót, hogy hibájuk súlyos következményekkel járhat majd: nem várt terhességeket okozhat, amiért vállalniuk kell a felelősséget.

Most, 4 évvel az események után már az is biztos, hogy 26 államban legalább 117 nőt érintett a hiba. Közülük 113 teherbe is esett a tabletta hatástalansága miatt, 94-en pedig az így fogant babát meg is szülték. Ez a 113 nő most úgy döntött, peres úton vesz elégtételt a hibás tablettát piacra dobó gyógyszergyáron.

A nőket képviselő ügyvéd szerint több millió dolláros kártérítés lehet a dologban, a nők ugyanis szeretnék kifizettetni a gyógyszergyárral az orvosi költségeiket, a testi- és lelki sérüléseiket és a nem várt gyermekek felnevelésének költségeit is – írja a philly.com.

A bíróság az ügyben úgy határozott, egyesével vizsgálja majd meg az érintett nők kártérítési követelését, hogy kiderüljön, terhességüket valóban a hibás gyógyszerek okozták-e.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.