Élet-Stílus

Kutyája segít járni a ritka rendellenességgel született kislánynak

George érkezése előtt kizárólag bottal tudott csak járni, és azzal is csak nehezen. Ma viszont már szaladgál is.

„Már nem is emlékszem rá, mikor láttam őt utoljára futkározni. Annyira rég volt”

– mesélte a Today című amerikai műsorban a 11 éves Bella édesanyja. Rachel Burton az interjúban elmondta, lánya mozgását egy extrém ritka, veleszületett rendellenesség nehezíti, amit az orvosok kétéves korában diagnosztizáltak Bellánál.

Kép forrása: Burton-család
Kép forrása: Burton-család

„Feltűnt, hogy a fejlődése lelassult, majd el is maradt a vele egyidős társaiétól”

– mondja az anya, majd hozzáteszi, miután orvoshoz vitték, néhány vizsgálat után kiderült, hogy Bella Morquio-szindrómában szenved. Egy betegségben, ami 200 ezer élveszületésből mindössze egyet érint.

„Ez egy tárolási betegségfajta, ami azt jelenti, hogy az érintett szervezet nem képes megfelelően lebontani a cukrot. Emiatt a sejtekben kóros bomlástermékek halmozódnak fel” – meséli az anya, majd hozzáteszi, lányánál a betegség a csontok fejlődését érintette elsősorban, emellett látás-, hallás és szívproblémákat okozott. „Eddig kilenc nagyobb műtéten esett át: az orvosoknak többek között helyre kellett állítaniuk a csípőjét és a lábait is. Csakhogy a mozgás még ezután is nehezére esett és kizárólag mankóval tudott jönni-menni.”

Kép forrása: Burton-család
Kép forrása: Burton-család

George, a két éves dog érkezésével minden egy csapásra megváltozott. A segítőkutya magasságának köszönhetően éppen „kézre esik” Bellának, aki mankó helyett ma már főleg a kutyára támaszkodik. „Mindenhova elkíséri Bellát. Az orvoshoz, sőt, az iskolába is” – mondja az édesanya, majd hozzáteszi, eleinte nem szerettek volna kutyát az otthonukba, csak a véletlennek köszönhetik, hogy George hozzájuk kerülhetett.

„A tévében hallottam először az ipswichi segítőkutya programról, ami dogokat tanít be és adományoz olyan betegeknek, akiknek mozgás- vagy egyensúlyproblémája van. Megtetszett a dolog, ezért néhány héttel később személyesen is felkerestük az iskolát. Bella gyakorlatilag nem volt hajlandó kijönni George kenneljéből, ekkor döntöttünk úgy, hogy magunkhoz vesszük.”

George azóta teljes értékű családtag lett Burtonéknél, akinek nem tudnak elég hálásak lenni azért, amit Belláért tesz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik