Élet-Stílus

Sokkoló páros fotóval figyelmeztet a Crohn-betegségben szenvedő fiú

Attól, hogy valaki első ránézésre makkegészséges, még nem jelenti azt, hogy minden oké nála.

„Az emberek mostanában elhamarkodottan ítélkeznek: az, hogy normálisan nézek ki, normálisan beszélek, nem jelenti azt, hogy nincs komoly fogyatékosságom.” – ezekkel a szavakkal kezdődik egy Ste Walker nevű srác Facebook-bejegyzése; amelyről maga sem gondolta volna, hogy bejárja a fél internetet.

Az angliai Halifaxban élő 24 éves férfi Crohn-betegségben szenved. Ránézésre jóképű, egészséges, fitt fiatalember, napjait azonban megkeseríti betegsége, amely az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár.

Erre próbálta felhívni a figyelmet az alábbi páros fotóval, amelyet eddig több mint tízezren osztottak meg.

ste-walker

„…koromnak megfelelő, átlagos srácnak nézek ki, de ez azért van, mert szeretném, ha ilyennek látnának; ám ha egy kicsit közelebbről megnéztek, vagy feltesztek nekem pár kérdést, kiderül, hogy komoly betegségben szenvedek.” – írja a bejegyzésben. Amint az a fotón is látszik, Ste katétert használ, a hosszú, rugalmas cső egyik vége a szív előtt egy nagy vénában van, a másik pedig a mellkasán – ezt az életfontosságú anyagok bevitelére használják, mivel a férfi gyomra nem működik megfelelően.

Ezen kívül az orrán át bevezetett szondája van, amelyet arra használnak, hogy folyamatosan eltávolítsák a gyomortartalmat. Ileosztómája is van, azaz vékonybelének egy kis szakaszát kivezették a hasfalon kívülre, ezen keresztül a ürül a széklete.

A felsoroltakon kívül még jó néhány további szomorú „titkot” rejt a pólója – ezért készítette az elgondolkodtató fotót. Azt kéri, hogy ha legközelebb valakinek beszólunk, amiért – látszólag egészséges emberként – a mozgássérült WC-t vagy parkolót használja, álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, hátha az az ember is napi szinten olyan problémákkal küzd, mint Ste.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik