Élet-Stílus

Az alkohol nyomorba dönt, de nem butít. Sőt!

Ha mértékkel iszunk, késleltethetjük a szellemi hanyatlást.

Tony Edwards tudományos újságíró, író, producer és rendező, a BBC korábbi munkatársa könyvet írt az alkoholfogyasztás és egyes betegségek kialakulása közti összefüggésekről.

Kezdjük a legfontosabb mondatával: a rendszeres – de nem mértéktelen – alkoholfogyasztás csökkentheti a demencia (a szellemi hanyatlás) kialakulásának valószínűségét.

Ezt a szerző nem az ujjából szopta, és (talán) nem is a pialobbi nyomására írta le, hanem egészségügyi szaklapokban publikált kutatásokat elemzett, mielőtt erre a következtetésre jutott volna.

Íme néhány példa:

  • Egy amerikai felmérés során 6000 hatvanöt év feletti nőt vizsgáltak hat éven át, és arra jutottak, hogy aki naponta legalább egy pohár bornak megfelelő alkoholt vitt be a szervezetébe, az „védettebb” lett a demenciával szemben.
  • Egy német kutatásban három éven át vizsgáltak 3200 hetvenöt év feletti embert, és megint csak az lett a következtetés, hogy az absztinensek között sokkal nagyobb volt azok aránya, akiket érintett a szellemi hanyatlás. Még a nagyivók közül is sokan elkerülték a betegséget (persze ők lehet, hogy azért nem, mert a májzsugornak hála nem érhették meg azt a kort – a szerk).
  • Az Imperial College London kutatói 2008-ban publikálták metaanalízisük (több felmérésből készült összegző elemzésük) eredményét, amelyből többek között kiderül, hogy a rendszeres borfogyasztás jelentősen csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit.
  • Egy évvel később ausztrál kutatók jutottak hasonló eredményre.

Tony Edwards a Daily Mailben írt cikkében leszögezi: tisztában van azzal, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás maga is előidézi a szellemi hanyatlást, és akkor még nem is beszéltünk a májproblémákról, és a különböző rákbetegségekről; de fontosnak tartja megjegyezni, hogy a mértékkel történő ivásnak igenis vannak tudományosan megalapozott pozitív hatásai.

De hogy ne legyen olyan könnyű az élet, most idelinkeljük hétfői cikkünket, amelyből kiderül, mi történik szervezetünkkel, ha egy hónapig egyáltalán nem iszunk alkoholt.

via GIPHY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik