Élet-Stílus

Az ötvenes évek Amerikájában a gyerekek egy szempillantás alatt atomtudóssá válhattak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 10. 19. 17:57

A feltaláló, játékgyáros és sportoló (az 1908-as olimpián rúdugrásban aranyérmet szerzett) Alfred Carlton Gilbert cége, a Gilbert által 1950-1951-ben gyártott labornál veszélyesebb játék valószínűleg még sosem létezett.

A 49,85 dolláros (mai árfolyamon több, mint 130 ezer forint) áron megvásárolható készlet Geiger-számlálótelektroszkópotspintariszkópot, Wilson-kamrát (más néven ködkamrát), és több sugárzó anyagot (négy, urániumtalmú ércet, valamint példákat a különböző bomlásokra – alfa-bomlásra Pb-210-et és Po-210-et, béta-bomlásra Ru-106-ot, gamma-bomlásra pedig Zn-65-öt) is tartalmazott.

A gyerekek a rendelkezésre álló anyagok segítségével megtanulhatták, hogyan működik a “tiszta, biztonságos atomenergia”, de egy rövid képregény is tartozott a készlethez, mely a Dagwood atomot hasít (itt átlapozhatja az egészet) címet viselte.

 

Mindemellett egy, az amerikai kormány által készített brossúra is megbújt a dobozban, amely tízezer dollárt ígért annak, aki új urániumforrásokat fedez fel.

A készlethez mellékelt anyagok felezési ideje igen rövid volt, a játékgyártó pedig hosszan a piacon szerette volna tartani a terméket, így a radioaktív anyagok utánpótlását is megoldották volna egy jókora raktárkészletből.

Fotók: Oak Ridge Associated Universities, Wikimedia Commons és Gombessa
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.