Élet-Stílus
Feet of new born baby under ultraviolet lamp

Szüleik akarata ellenére kapcsolták le az ikreket a gépekről

24.hu
24.hu

2015. 10. 15. 09:54

A kétségbeesett szülők még a bíróságra is elmentek. Szerették volna elérni, hogy két gyermekük tovább élhessen.

Csakhogy a brit bíróság ebben a meglehetősen bonyolult esetben, most nem a szülőknek, hanem az orvosoknak adott igazat, akik a meghallgatások során többször hangsúlyozták: minden egyes nap, amit a két kisfiú gépekre kötve, magatehetetlenül tölt, felér egy kínzással, épp ezért emberi lényhez méltatlan.

A Manchester Evening News beszámolója szerint a két kisfiú progresszív neurológiai rendellenességgel jött a világra, állapotuk pedig a születésüktől kezdve egyre csak romlott. Hiába közölték az orvosok a szülőkkel, hogy a gyerekek betegsége gyógyíthatatlan, és előbb utóbb fel kell készülniük a legrosszabbra, a szülők látszólag nem voltak hajlandók ezt elfogadni.

Az ikrek idén januárban kerültek be a Royal Manchester Gyerekkórházba, és mivel az állapotuk folyamatosan romlott, már nem is kerültek ki onnan. Az orvosok először néhány héttel ezelőtt javasolták a szülőknek, hogy engedjék el gyermekeiket, ám ők ragaszkodtak a gépekhez, mondván, az orvosoknak meg kell várniuk a gépek lekapcsolásával azt a pillanatot, mikor minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a gyerekek agyműködése megszűnt.

A bíróságon az apa állította, ez a helyzet gyermekeinél még nem áll fennt, hiszen mindketten mosolygással reagáltak arra, ha szüleik megcsiklandozták a lábukat. Az állításra reagáltak az orvosok is, akik elmondták, ők sosem tapasztaltak hasonlót, de még ha tapasztaltak is volna, sem jelentené azt, hogy a gyerekek állapota javulni kezdett.

Az ügyben eljáró bíró végül úgy ítélte meg a helyzetet, nem áll a gyerekek érdekében, hogy továbbra is a gépekre kötve éljenek. “Nekem úgy tűnik, hogy abból, hogy mesterségesen meghosszabbítjuk az életüket, egyikük se profitál. Nem javulnak a túlélésük, gyógyulásuk esélyei, az állapotuk fokozatosan romlani fog, így az életbentartásuk valójában öncélú meghosszabbítása a szenvedéseiknek” – mondta a bíró, majd hozzátette, engedélyezi az orvosoknak, hogy szülők akarata ellenére kapcsolják le a kisfiúkat a gépekről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.