Élet-Stílus

Kurvák vagyunk mind – kocsmaköltészet Budapesten

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 10. 09. 20:06

Penész, pisi, poétika. Költészet és képzőművészet a bulinegyed vécéiben és egyéb mocskos zugaiban. Egy több hónapos dokumentarista kocsmatúra képei.
Korábban a témában:

Szomjazod a kultúrát, de nincs egy rendes zakód, hogy felvedd a tárlatvezetésre? Unod a béna potyabort és a fornettis pogit a kiállításmegnyitókon? Érdekel a költészet, de feszengsz az izzadságszagú felolvasóesteken? Vagy ez az egész hidegen hagy és inkább söröznél? Akkor Budapest a te városod: fogyassz kultúrát a bulinegyed kocsmáiban!

Miközben a kortárs festők képei szűk körű gyűjtői klubokban cserélnek gazdát, a költészet pedig legfeljebb pár száz példányban megjelenő kötetekben, meg béna slam poetry esteken terjed, virágzik a kocsmaművészet. A romkocsma-robbanás óta az üzemeltetők nem csak egyszerűen tűrik, hogy a kedves ittas vendégek összefirkálják a falakat, hanem egyenesen büszkék rá. Az Első Igazi Romkocsmát, a Szimpla Kertet például kis túlzással ezek a falra firkált és falba kapart művek tartják össze, igaz, a hely szellemének megfelelően magyar szót már alig találunk. Így lehetséges az is, hogy a frissen felújított, ráadásul nem is romkocsmaként működő Toldi klub és mozi budija így néz ki:

24.hu / Neményi Márton

Gyönyörű, igaz? Ha közelebb megyünk, egy-egy ilyen vécében annyi költészetet és képzőművészetet találunk, amennyi simán megtöltene egy fanzine-t, vagy akár folyóiratot. Persze nem tölt, miért is töltene, jó helyen van az ott a falon. A kocsmaművészet ráadásul azért is csodálatosan poszt-posztmodern, mert állandóan alakul, változik, ahogy jönnek az új alkotások, úgy tűnnek el az előzőek, a versek és a rajzok pedig úgy elegyednek egymással párbeszédbe (kurátorul: reflektálnak egymásra), hogy abból a legmenőbb galériák vezetői is tanulhatnának. Álljon most itt 2015 nyara és kora ősze az utókornak. A több hónapos fotóprojekt dokumentációja sajnos nem teljes (este 10-ig még úgy-ahogy lejegyeztem, melyik kép hol készült, utána viszont gyakran elvesztettem a fonalat és másnap, izé, már nem emlékeztem), de az értékéből ez mit sem vesz el.

A képsorozat, azon túl, hogy megmuatja Budapest egy jellemző szeletét, számtalan kérdést is felvet. Orbán Viktor mióta Miki egér? Hol tart Eszter és az ismeretlen fiú se-veled-se-nélküled kapcsolata? Kik azok a Húrkúrók? (Egy punkegyüttes amúgy.) Milyen állapotban kell lenni, hogy valaki konkrétan telefirkálja a budi falát női nemi szervvel? Vigyázat, szókimondó szövegek, tizennyolcpluszos ikonográfia!

Majd ha legközelebb ide jövünk, Gergőnek megfogom a kezét – Szimpla Kert

24.hu / Neményi Márton

Visszaút nincs, a félelmet meg leszarjuk (korrektúrázva) – Vittula

24.hu / Neményi Márton

Viki Mouse – Toldi

24.hu / Neményi Márton

Kurvák vagytok mind – nem emlékszem

24.hu / Neményi Márton

Loud music is better than any music (a hangos zene a legjobb zene) – Beat on the Brat

24.hu / Neményi Márton

Vince megtudta, hogy az asszony csalta, elő is került a bugiból (?) a balta, úgy gondolta, hogy azzal jól megadja, így indult el a bosszúhadjárata, TIDÁDÁ TIDÁTIDÁTIDÁ TIDÁDÁ – Kisüzem

24.hu / Neményi Márton

Az erkölcs társadalmi öngyilkosság! Pusztítsd az erkölcsi tébolyt! Élj erkölcsmentesen! (Te hülye vagy) – Toldi

24.hu / Neményi Márton

Anyád tudja? – Vittula

24.hu / Neményi Márton

I LOVE YO (sic!) PACAL – Ellátó Kert

24.hu / Neményi Márton

megmondalak – Fekete Kutya

24.hu / Neményi Márton

Kortárs képzőművészet (Grandio, azt hiszem)

24.hu / Neményi Márton

NEVER FORGET – Vittula

24.hu / Neményi Márton

2013 – Szeretem Esztert. 2014 – Még mindig. Ő nem. Picsába. 14. 11. 22. Megint Járunk. WTF. 2015. 03. Összeköltöztünk! ROTFLMAO 2015. 05. Rendetlenség van. – Kisüzem

24.hu / Neményi Márton

Sex on the beach is shit (a tengerparti szex/sex on the beach koktél szar) – Szimpla Kert

24.hu / Neményi Márton

Udvarom vagy Füge kert, nem emlékszem

24.hu / Neményi Márton

HÚRKÚRÓK – Kisüzem

24.hu / Neményi Márton

Kortárs képzőművészet – Vittula

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.