Élet-Stílus

Állkapocscsontok nélkül született, most esélyt kapott a teljes életre

Egy bátor sebésznek és egy úttörő beavatkozásnak köszönhetően végre megtanulhatott enni és beszélni is.

Csakúgy, mint a legtöbb vele egykorú 16 éves lány, Abby Rodgers is imád csacsogni. Legszívesebben a barátairól, a kedvenc filmjeiről és a kedvenc ételeiről beszél. A fiatal amerikai lánynak azonban – ellentében kortársaival – erre mindössze csak egy éve van lehetősége. Pontosan azóta, hogy egy úttörő sebészi beavatkozásnak köszönhetően, az orvosoknak sikerült pótolniuk a hiányzó felső állkapcsának csontjait.

“A betegségem miatt se húsokat, se a csipszeket nem tudtam rendesen megrágni. Rettentő szomorú voltam miatta, mert a húsokat kifejezetten szeretem” – kezdi a Fox7 amerikai csatorna riporterének a 16 éves lány, akinek egy genetikai rendellenesség miatt nem fejlődtek ki megfelelően az állkapocs és a lábszárcsontjai sem.

Kép forrása: Fox7
Kép forrása: Fox7

Habár a hiányzó, vagy nem megfelelően fejlődő állkapocscsontokat az esetek többségében a sípcsont segítségével pótolják, dr. Raymond Harshbarger, az austini Dell Gyermekkórház plasztikai sebésze úgy döntött, Abby esetében a pótlást a combcsont segítségével végzik el. Az úttörő beavatkozást pedig minden nehézsége ellenére, siker koronázta.

Abby azt mondja, a rekonstrukció óta sokkal magabiztosabb, mint volt korábban. “Végre teljes értékű embernek érzem magam. Normálisnak. Igaz, a beszéddel még vannak gondok, mert vannak betűk, amiket még nem tudok jól kiejteni. De a helyzetem így is sokkal jobb, mint a műtét előtt” – mondja a fiatal lány.

Kép forrása: Fox7
Kép forrása: Fox7

A Fox7-nek nyilatkozott Abby édesanyja is, aki elárulta, nagyon büszke lányára. “Olyan akaraterő és kitartás munkál benne, mint senkiben. A betegsége ellenére is mindig magabiztos és céltudatos volt. Soha, egyetlen pillanatra sem adta fel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik