Élet-Stílus

Hősnek járó köszöntést kapott 9/11 utolsó élő mentőkutyája

Bretagne 14 évvel ezelőtt az elsők között kezdett túlélők után kutatni az ikertornyok romjai között.

Az aranysárga golden retriever, Bretagne ma már 16 éves is elmúlt és évek óta nem dolgozik terepen. 2008 óta, hogy egész pontosak legyünk. Az egykori kereső- és mentőkutyát ebben az évben nyugdíjazták, azóta pedig pihenéssel tölti mindennapjait kiképzője, egykori társa és gazdája, Denis Corliss oldalán.

bretagne

Bretagne, aki 2001-ben állt szolgálatba a Texas Task Force 1 kiképzett mentőkutyájaként, szeptember 11-én az elsők között kezdte meg a munkát a Világkereskedelmi Központ összeomlott ikertornyainak romjai között. Túlélők után kutatott, de aznap – először és utoljára megszegve gazdája utasításait – terápiás kutyaként is dolgozott, amikor vigaszt nyújtott a mentésben résztvevő tűzoltóknak.

Kép forrása: Denise Corliss
Kép forrása: Denise Corliss

Most, 14 évvel a szeptember 11-ei események után, amikor már csak Bretagne él a romok között dolgozó mentő – és keresőkutyák közül, a golden retriever visszatért legelső bevetésének helyszínére, New Yorkba. A mentőkutya és gazdái azért érkeztek a városba, hogy illő helyszínen ünnepeljék rendkívüli kedvencük 16. (!) születésnapját.

New Yorkban Bretagne-t hősnek kijáró ünnepléssel fogadták: a 1 Hotel Central Parkban saját szobát kapott, a Times Square óriási kivetítőjén névre szóló üzenet köszöntötte, hogy a temérdek ajándékról, mellyel rajongói lepték meg, már ne is beszéljünk.

Kép forrása: Denise Corliss
Kép forrása: Denise Corliss

„A köztünk lévő kötelék rendkívül erős. Nagyon sok K-9-es kutyával dolgoztam együtt a munkám során, de őszintén mondhatom, közülük Bretagne áll hozzám a legközelebb. Ő az a kutya, akit nekem rendelt a sors” – mondta a nap végén Denise, aki bevallotta azt is, a rendhagyó szülinap alatt legalább egy tucatszor sírta el magát a meghatottságtól.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik