Élet-Stílus

Tüneményes pandaikrek születtek Washingtonban

panda(650x433).jpg (Array)
panda(650x433).jpg (Array)

A gondozókat is meglepetésként érte, hogy a Mei Xang nevű nősténynek egyszerre két kölyke is született.

Az állatkert igazgatója, Dennis Kelly már azt is lelkendezve jelentette be szombat este, hogy helyi idő szerint fél 6-kor kölyke született a mesterséges megtermékenyítésen átesett 17 éves nősténynek. Nagy meglepetésre azonban Mei Xiang négy és fél óra elteltével, helyi idő szerint este 10-kor újabb kicsinek adott életet, a végtelenségig fokozva az állatkert munkatársainak örömét. Az első kicsi érkezését videón is rögzítették, íme:

Közleményében az állatkert igazgatója hangoztatta, hogy a kicsik még nagyon “törékeny” életszakaszban vannak, életben maradásuk nem biztos, ám Mei Xiang kiváló anyaként ismert, és az egyelőre mindössze egérnagyságú csupasz pandabébik látszólag egészségesek.

 
Képek forrása: Smithsonian National Zoo / flickr.com/nationalzoo

Mei Xiang négy eddigi utóda közül kettő néhány órával, illetve nappal a szülés után elpusztult, két csemetéje – a 2006-ban világra jött Tai Shan és a 2013-ban született Bao Bao – azonban életben maradt, az elsőszülöttet azóta már vissza is adták az anyaországnak, Kínának.

Az ikerszülési protokollnak megfelelően az egyik kispandát inkubátorban helyezték el szombaton. Mei Xiangot április 26-án és április 27-én termékenyítették meg egy kínai panda, Hui Hui fagyasztott spermájával, illetve a washingtoni állatkertben élő Tian Tian friss spermájával, a vemhességet pedig először augusztus 19-én mutatták ki ultrahangos vizsgálattal.


Kép forrása: Mashable

Egyelőre nem tudni a kicsik nemét, és azt is csak később állapítják meg DNS-vizsgálattal, hogy a két spermadonor közül melyik az apa. Kína 2000-ben adta kölcsön Mei Xiangot és Tian Tiant a washingtoni Nemzeti Állatkertnek, amely évi egymillió dollárt fizet ezért Pekingnek. A még Amerikában élő kétéves Bao Bao jelenleg az állatkert kedvence.

Ha az ikrek kicsit nőnek majd, pont olyan imádnivalóak lesznek majd, mint a kínai Óriáspanda Kutatóközpontban élő társaik. Íme:


Képek forrása: Mashable

Ajánlott videó

Olvasói sztorik