Élet-Stílus

Jószívű idegennek köszönheti életét a hathónapos kislány

sophie(650x433).jpg (Array)
sophie(650x433).jpg (Array)

Ha nem kap új májat, Sophie két órán belül meghalt volna.

Amikor a most 21 éves brit édesanyával közölték, hogy hathónapos kislánya – akut májelégtelenség miatt – átültetés nélkül mindössze 48 órát él majd, a fiatal nő összeomlott. “Gondolkodás nélkül közöltem az orvosokkal, hogy használják az én májamat. Könyörögtem, hogy donor lehessek, hogy megmenthessem a lányom életét” – idézte a The Sun című brit bulvárlap Zoe Cook-ot.


Képek forrása: Facebook

Csakhogy hiába kérlelte az orvosokat, az édesanyából nem lehetett donor: “nem volt elég idő arra, hogy minden szükséges vizsgálatot elvégezzenek rajtam” – magyarázza a nő, akinek ezután nem maradt más választása, mint tehetetlenül várni. “Őrjítő volt. Egy nappal a határidő lejárta előtt úgy éreztem, muszáj elfoglalnom magam valamivel, ezért fotózni kezdtem Sophie-t. Szerettem volna minél több emléket róla arra az esetre, ha bekövetkezik az, amitől a legjobban félek.”

A remény végül először hét órával a kétnapos határidő lejárta előtt csillant fel, mikor a birminghami gyerekkórház telefont kapott egy lehetséges donorról. “Sajnos hamar kiderült, hogy a máj egyáltalán nem megfelelő a kislányunknak, ezért újabb várakozás következett” – mondja az édesanya, aki gondolatban már el is búcsúzott kislányától.

 

“Amikor öt órával később újabb telefont kaptunk, hogy találtak egy tökéletes donort, nem akartam elhinni. Mivel nem volt vesztegetni való idő, az orvosok azonnal a műtőbe vitték Sophiet.” Zoe elmondta, a beavatkozás kilenc óráig tartott: “Nagyon aggódtam, mert az orvosunk felkészített a legrosszabbra is. Azt mondta, az olyan állapotban lévő betegek, mint Sophie, ritkán élnek túl egy ilyen komoly műtétet.”

Sophie szerencsére a kivételek közé tartozik: az operációja jól sikerült és alig egy hónapos lábadozás után, az orvosok haza is engedték szüleivel. “Nem tudunk elég hálásak lenni a lelkiismeretes orvosoknak, és persze az ismeretlen, jó szívű donornak azért, hogy visszaadták nekünk a lányunkat. Tisztában vagyunk vele, hogy egész életében gyógyszert kell majd szednie és hogy ha nagyobb lesz, újabb átültetés vár majd rá, de él és boldog. Nekünk pedig ez a legnagyobb boldogság” – mondja az édesanya, aki egy betegség miatt sokáig úgy hitte, sosem lesz majd saját gyermeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik