Élet-Stílus

Ritka betegség miatt kristályokat sír egy nő

A 35 éves brazil óvónő már több mint 20 éve szenved a betegségtől, ami sokszor még dolgozni sem engedi.

„25 éve vagyok már szemész, de ez idő alatt Laura esetéhez még csak hasonlót sem láttam” – idézi a Daily Mail című brit lap a 35 éves brazil nő orvosát. Dr. Raul Goncalves hozzátette, mikor az óvónő felkereste, először értetlenül állt a jelenség előtt. „Hosszú időbe került, mire rájöttem, mi okozza a tüneteket, de most úgy tűnik, sikerült” – tette hozzá.


Képek forrása: Discovery 

Laura Ponce alig 15 éves volt, mikor először szembesült azzal, hogy kristályokat sír. „Arra ébredtem, hogy rettenetesen fájnak a szemeim. Mikor a tükörbe néztem, és megláttam a furcsa, fehér lemezeket a szememben, üvölteni kezdtem. Első alkalommal az anyukám szedte ki a szememből őket. Csipesszel. Kétóránként többet is” – meséli az óvónő, akinek a rejtélyes betegség innentől kezdve két évtizeden át állandó problémát jelentett.

„Volt rá példa, hogy hat teljes hónapig képtelen voltam dolgozni menni, mert folyamatosan szedegetnem kellett a szememből a kristályokat. Volt, hogy napjában 30 darabot. Az évek során több tucat orvost is megkerestem a problémával, de segíteni egyikük se tudott” – tette hozzá.

 

Most, két évtizeddel az első tünetek után, úgy tűnik Laura és orvosa, dr. Goncalves megtalálta a megoldást. A doktornak sikerült rájönnie, hogy ellentétben az egészséges emberekkel, Laura könnyéből hiányzik egy kulcsfontosságú protein, ami megvédené a szemét az esetleges bakteriális fertőzésektől. „Válaszul a fertőzésre, a szem kreatint kezd termelni, hogy legyőzze a baktériumot, ez pedig más, a szem által termelt vegyületekkel keveredve, képezhet olyan lemezeket, amiket Lauránál is láthattunk” – mondta az orvos, aki betegét ezüst nitrátos szemcseppekkel kezeli. Látszólag sikeresen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik