Élet-Stílus

Minél korábban lesz valaki apa, annál kevesebbet él

Azok a férfiak, akiknek első gyermeke még 25 éves koruk előtt születik, kevesebbet élnek. Legalábbis egy finn kutatás szerint.

Ellentétben néhány brit kollégájukkal, a Helsinki Egyetem kutatói nem beszélnek a levegőbe. Állításukat egy olyan 20 éven keresztül végzett vizsgálatra alapozzák, melyben összesen 30 ezer különböző életkorú férfi vett részt. A kutatócsoport az eredmények összegzése után jutott arra a meglehetősen borongós következtetésre, hogy a korai apaság növeli a korai halálozás valószínűségét.

Dr. Elina Einio a Daily Mirrornak adott interjújában konkrét számokat is mondott: a 22 éves apák esetében annak a valószínűsége, hogy meghalnak 50 éves korukig, 26 százalékkal nő, míg a 22 és 24 év közöttiek esetében ez a szám 14 százalékra csökkent. A finn kutató szerint a jelenségért egyértelműen a gyermekvállalással megnövekedett stressz és az ennek hatására kialakuló betegségek a felelősek.

„Az eredményeink bizonyítják, hogy a fiatal édesapáknak segítségre van szükségük, hogy megbirkózhassanak azzal a felelősséggel, amit a családfenntartás jelent számukra” – mondta a kutató, majd hozzátette, a fiatal apák körében épp ezért különösen fontos az egészséges életmódra nevelés. „Ez már csak azért is hasznos, mert az apákkal együtt a gyerekeket is egészségesebb életre nevelhetjük.”

A kutató a brit lapnak elárulta, a vizsgált időszakban 20 fiatal édesapa halt meg elsősorban szívbetegség és a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható betegségek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik