Élet-Stílus

Jegesteától lett vesebeteg egy 56 éves férfi

Orvosai szerint az arkansasi beteg finoman szólva is túlzásba vitte a teázást: naponta 16 pohárral ivott kedvenc italából.

Amikor az 56 éves arkansasi férfi tavaly májusban kórházba került, még az orvosai is csak találgatták, mi okozhatja a tüneteit. A férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, állandó hányingerre, szédülésre, gyengeségre és ezek mellett krónikus fájdalmakra panaszkodott, mikor a kivizsgálást kérte. „Számtalan tesztet elvégeztünk, de szinte mindegyik értékelhető eredmény nélkül jött vissza” – írja a Time a férfi orvosai által a New England Journal of Medicine című szaklapban publikált cikkre hivatkozva.


Kép forrása: Thinkstock 

A diagnózishoz végül a férfi egyik elejtett mondata vezetett: „A legtöbb lehetséges okot kizártuk, mikor az egyik kollégának szöget ütött a fejébe a beteg egyik mondata. A páciens ugyanis elárulta neki, hogy naponta 16 pohár, saját készítésű jegesteát iszik” – idézte fel dr. Umbar Ghaffar, az arkansasi egyetem orvosa, aki ennek köszönhetően jött rá, hogy a beteg oxolát okozta veseelégtelenségben szenved.

„A fekete tea bizonyos fajtái éppúgy tartalmaznak ebből a kémiai anyagból, mint a csokoládé, a mogyoró, vagy éppen a búza. Extrém mennyiségben a vegyület veseköveket, vagy – mint esetünkben – veseelégtelenséget is okozhatnak” – tette hozzá. Az 56 éves páciens kezelésképpen dialízist kapott és valószínűleg egy életre megtanulta, hogy van, amit nem érdemes túlzásba vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik